Bordersreis Noord-Korea

Groepsreis Noord-Korea Bordersreis 2019

Boek nu deze rondreis
 • China & Noord-Korea incl. Mt. Paektu
 • 19 dagen
 • 4.095,-

VOL. Uitgebreide groepsreis voor een ultieme Noord-Korea ervaring.

Grensgebieden Noord-Korea

In de Bordersreis gaan we op zoek naar de plekken waar Noord-Korea raakt aan de buitenwereld. Wat gebeurt daar allemaal? Hoe ziet de handel met China eruit?

Het zijn juist de grensplekken die je tonen hoe het land werkelijk functioneert. In deze bijzondere groepsreis zoeken we zo veel mogelijk grensgebieden op. Juist om te zien wat zich afspeelt onder het vernislaagje.

Noord China

Noordelijk China is een belangrijke regio voor Noord-Korea. We starten onze groepsreis daarom met een verkenning van onder andere Harbin, Changchun en Yanji; gebieden die door de geschiedenis heen door diverse regionale machten beheerst werden.

Changbaishan én Mt. Paektu

De imposante heilige vulkaan die op de grens tussen China en Noord-Korea staat bezoeken we maar liefst twee keer! Eén keer aan de Chinese zijde, waar hij Changbaishan heet, en één keer aan de Noord-Koreaanse zijde, Paektusan.

Vliegtuigenthousiastellingen kunnen hun hart ophalen bij deze reis want we vliegen in Noord-Korea met een eigen chartervliegtuig, een Antonov 24 naar Mt. Paektu.

Met de trein door Noord-Korea

Je bent met deze reis één van de eerste westerlingen die met een gewone trein door Noord-Korea zullen reizen. Dat betekent een unieke kans voor interactie met Noord-Koreaanse medepassagiers. Je reist door een gebied waar normaal gesproken alleen maar overheen gevlogen wordt en komt langs steden als Kim Chaek, die voor buitenlandse reizigers nog altijd een mysterie zijn.

Nationale Feestdag

In Chongjin maken we een nationale feestdag mee.

Verlenging Beijing

Een individuele verlenging in Beijing behoort tot de mogelijkheden.

Reisdata: 2 september t/m 20 september 2019
Duur: 19 dagen
Prijs: € 4.095,-

Houd er rekening mee dat het programma kan wijzigen.

Aanmeldingen:
Man 50-60 jaar
Vrouw 50-60 jaar
Man 50-60 jaar
Man 60+
Man 60+
Man 50-60 jaar
Vrouw 50-60 jaar
Man 60+
Man 60+
Vrouw 60+
Man 60+
Vrouw 60+
Man 60+
Vrouw 60+
Man 50-60

Het is niet meer mogelijk om deze reis te boeken.

Leonieke Glasbergen

Deze reis wordt begeleid door Leonieke Glasbergen, oprichter van Your Planet. Leonieke geeft lezingen over Noord-Korea en heeft veelvuldig reizen naar dit land begeleid.

Programma in ‘t kort

2-sep: Vertrek vlucht Amsterdam – Harbin met overstap
3-sep:
Aankomst Harbin
4-sep: Harbin
5-sep: Changchun en Yanji 
6-sep:
 Changbaishan
7-sep:
Tumen
8-sep: Grensovergang Noord-Korea, Namyang, Hoeryong
9-sep: NATIONALE FEESTDAG, Chongjin
10-sep: Kyongsong, nachttrein naar Pyongyang
11-sep: Treinreis naar Pyongyang
12-sep: Pyongyang
13-sep: Chartervlucht naar Mt. Paektu
14-sep: Chartervlucht naar Pyongyang
15-sep: Kaesong & DMZ, Haeju
16-sep: Haeju, Sariwon, Pyongyang
17-sep: Trein naar Sinuiju
18-sep: Sinuiju, grensovergang naar Dandong
19-sep: Excursie Dandong, highspeedtrein naar Beijing
20-sep: Vlucht huiswaarts

Mass Games

We verwachten dat je met deze reis ook de mogelijkheid zult krijgen om de fameuze mass games bij te wonen.

Hier lees je het uitgebreide programma van de reis. Bij de titelomschrijving voor iedere dag wordt aangegeven welke maaltijden die dag zijn inbegrepen.

Houd er rekening mee dat het programma kan wijzigen.

O = Ontbijt
L = Lunch
D = Diner


Dag 1 Vertrek naar Beijing of andere Chinese stad

Vertrek

We vliegen van Schiphol met naar Beijing of een andere stad in China. Vertrek is ‘s middags. De vliegduur is ongeveer tien uur.


Dag 2 Aankomst Harbin

‘s Ochtends komen we aan in China. Daar stappen we over op onze vlucht naar Harbin.

Aankomst Harbin

Harbin is onze eerste bestemming op de Bordersreis. Harbin is weliswaar geen grensstad, maar past dankzij haar Russisch verleden toch in ons thema van grensstreken.

Russisch Harbin

De Russen hebben de stad min of meer opgericht. Harbin diende als stopplaats op het door de Russen aangelegde Transmantsjoerische spoor.

We komen aan in ons hotel en houden de dag verder rustig. Je kunt rusten in het hotel, of alvast een wandeling maken door de stad.

Verblijf: Boutiquehotel in Harbin


Dag 3 Harbin (O)

Vandaag nemen we uitgebreid de tijd voor Harbin.

Rondleiding Harbin

We maken een wandeling door het oude centrum van de stad. De Russische architectuur toont ons de geschiedenis van Harbin.

Russische architectuur in Harbin

Nog voordat de Transsiberische spoorlijn van Moskou naar Vladivostok voltooid was, bouwden de Russen een shortcut door Mantsjoerije. De Chinese route via grensplaats Manzhouli, naar Harbin en vervolgens naar Vladivostok, was aanzienlijk korter dan de Transsiberische route die geheel op Russisch grondgebied bleef. Daarnaast werd via Harbin de spoorverbinding met Beijing tot stand gebracht.

In de tijd van de bouw van het Transmantjoerische spoor bestond de grootste groep inwoners in Harbin uit Russen en andere Oost-Europeanen. We zien de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk die nog uit die tijd stamt, de Sofiakathedraal.

Unit 731

Hier in het complex Unit 731 werd één van de grootste nooit-bestrafte oorlogsmisdaden uit de geschiedenis gepleegd. De Japanners voerden hier in de jaren ’30 van de vorige eeuw gruwelijke experimenten uit naar (biologische) wapens en medische procedures. De slachtoffers waren voornamelijk gewone burgers; Chinezen, Russen, alsook Koreanen.

Museum Unit 731 in Harbin

We krijgen een rondleiding door het museum. Hierbij wordt duidelijk wat de historische grondslag is voor de hedendaagse weerstand jegens Japan, welke in China en Korea nog steeds voelbaar is.

Verblijf: Boutiquehotel in Harbin


Dag 4 Changchun en Yanji (O, L)

We verlaten Harbin met een moderne highspeed trein. In iets meer dan een uur komen we aan op onze volgende stop, Changchun.

highspeed trein in China

Changchun

We bezoeken Changchun om nog een stukje geschiedenis te verkennen gerelateerd aan de Japanse bezetting. Hier zetelde namelijk de marionetkeizer van Mantsjoekwo, de in de jaren ’30 door Japan uitgeroepen staat in China. Om sympathie en medewerking van de Chinezen te verkrijgen, hadden de Japanners de Chinese kindkeizer Pu Yi aan het hoofd geplaatst van Matsjoekwo. Uiteraard regeerde Pu Yi alleen in naam, in feite hadden de Japanners de touwtjes in handen.

Mantsjoekwo Paleis

We bezoeken het Puppet Emporer Palace, zoals het in de volksmond genoemd wordt. Officieel is het Keizerlijk Paleis van Mansjoekwo de benaming.

Na de lunch verlaten we Changchun weer. We reizen comfortabel verder per highspeed trein naar Yanji.

Yanji

Yanji is de hoofdstad van de Koreaanse Autonome Koreaanse regio ‘Yanbian’, binnen China. Een aanzienlijk deel van de bevolking in Yanbian is Koreaans. De regio vaart wel bij de aanwezigheid van Koreanen. Dankzij hun tweetaligheid, brengen zij veel handel met Zuid-Korea op gang.

Koreaanse dames in Yanji

We zitten hier vlakbij de grens met Noord-Korea.

Verblijf: viersterrenhotel in Yanji


Dag 5 Yanji en Changbaishan (O)

Rondleiding Yanji

We starten de dag met een rondleiding door Yanji. We bezoeken de tweetalige universiteit, en gaan naar de lokale markt.

Op de markt in Yanji

Naar Changbaishan

Vervolgens vertrekken we naar Changbaishan, de voor Koreanen heilige vulkaan die precies op de grens tussen China en Noord-Korea staat.

De vulkaan ligt afgelegen, ver weg van treinstations en luchthavens. Chinese toeristen weten hun weg hier naartoe wel te vinden, maar er komen hier nauwelijks westerlingen.

En dat terwijl het er zó mooi is!

Verblijf: driesterrenhotel bij Changbaishan


Dag 6 Changbaishan (O)

We betreden Changbaishan met de parkbus. Onze eigen bus mag hier niet komen. Alle entreegelden, ten bedrage van € 40,- zijn inbegrepen.

Waterval

De Changbai waterval heeft z’n oorsprong in het kratermeer dat boven op de vulkaan ligt. In de zomermaanden, wanneer wij er zijn, is de 68 meter hoge waterval op z’n mooist.

Changbaiwaterval Changbaishan China

Warmwaterbronnen

We passeren een veld met borrelende en stomende poelen. Je kunt hier gekookte eieren krijgen die in de poelen bereid worden.

Hemels meer

Bovenop de Changbai vulkaan, Mt. Paektu voor Koreanen, bevindt zich het Hemelse Meer. Het uitzicht, hier op ruim 2700 meter hoogte, is fenomenaal. Halverwege het meer loopt de grens tussen China en Noord-Korea. Het is een vreemd idee dat we een week later aan de overzijde zullen staan.

Hemels Meer op Changbaishan

Underground forest

We dalen af van de top van de berg en maken nog een korte wandeling door het ‘underground forest‘. Dit is een oerbos met bijzondere diversiteit, dat in een krater groeit.

Daarna rijden we terug over de weg waarover we gekomen zijn. Iets voorbij Yanji komen we aan in Tumen.

Tumen

We slapen in het grensstadje Tumen, gelegen aan de gelijknamige rivier die Noord-Korea en China van elkaar scheidt. We verblijven in het beste hotel dat bij de grens te vinden is, maar stel je er niet te veel van voor. De kamers zijn schoon en functioneel, dat wel. ‘s Avonds maakt Tumen een desolate indruk.

Tumenrivier grens Noord-Korea China

Verblijf: Tweesterrenhotel in Tumen


Dag 7 Grensovergang naar Noord-Korea (L, D)

Oversteek naar Noord-Korea vanuit Tumen

We wandelen ‘s ochtends met onze bagage vanuit ons hotel naar de grenspost. Na de Chinese grensformaliteiten steken we lopend de Vriendschapsbrug over naar China.

Het is een gek idee om zo wandelend over de brug de vrije communicatie met de buitenwereld achter ons te laten.

Aan de overzijde van de Tumenrivier wacht ons de Noord-Koreaanse grenscontrole. Deze grenspost wordt nauwelijks gebruikt door westerlingen. Onze bagage zal grondig gecontroleerd worden, met name op literatuur. Uiteraard bereiden we je hier goed op voor.

Grensstadje Namyang

We ontmoeten de Noord-Koreaanse gidsen en chauffeur die klaar staan om ons in het noorden van het land te begeleiden.

De grensovergang van Tumen naar Namyang is de dichtstbijzijnde grenspost vanuit Yanji. Wat zullen we daarvan in Namyang merken? Zullen we Chineze handelaren zien? Of Chineze Koreanen?

We verlaten Namyang en volgen een route langs de grens met China naar het Wanjaesan Monument. Dit indrukwekkende monument lijkt haast in the middle of nowhere gebouwd, maar voor de Noord-Koreanen is het een belangrijke plek. Achter het monument, aan de overzijde van de Tumenrivier, ligt China. Ten tijde van de Japanse bezetting stak Kim Il Sung met zijn partizanen hier vanuit China de grens over om de Japanners te bestrijden.

Onbekende route langs grens met China

We vervolgen onze weg en rijden grotendeels dicht langs de grens met China richting Hoeryong. Je kunt jezelf tot één van de eerste westerlingen rekenenen die op deze weg geweest is. Geef je ogen de kost aan de rurale taferelen onderweg.

Grensstad Hoeryong

Ons einddoel voor vandaag is Hoeryong, ook een grensstad. Deze grensovergang is echter niet toegankelijk voor westerlingen.

Hoeryong (je spreekt het uit als Heurjong) staat in Noord-Korea bekend om witte abrikozen die hier geproduceerd worden en om de schoonheid van de vrouwelijke inwoners. Het is dan ook geen toeval dat Kim Jong Suk, vrouw van President Kim Il Sung en moeder van Generaal Kim Jong Un, hier vandaan komt.

Moeder Kim Jong Suk in Hoeryong

We bezoeken het nederige geboortehuis van Moeder Kim Jong Suk. Zij vervult in Noord-Korea een belangrijke rol in de geschiedenis als oorlogsheldin en moeder van de natie.

Verblijf: driesterrenhotel in het centrum van Hoeryong.


Dag 8 NATIONALE FEESTDAG Hoeryong en Chongjin (O, L, D)

Vandaag wordt in Noord-Korea de Oprichting van de Staat gevierd, een nationale feestdag. Wij starten de dag in Hoeryong en eindigen met feestelijkheden in Chongjin.

Grenstoren China en brug vanuit Hoeryong, Noord-Korea

Hoeryong

We bezoeken de grens met China. Ook brengen we een bezoek aan een middle school waar we kunnen kennismaken met de leerlingen.

Schoolbezoek Noord-Korea

Onderweg van Hoeryong naar Chongjin

De rit van Hoeryong naar Chongjin voert ons door schitterende landschappen. We genieten van dit bijzondere deel van Noord-Korea, dat slechts door weinigen bezocht wordt.

Feestelijkheden in Chongjin

Chongjin is de grootste stad in het noorden van het land en een belangrijke haven aan de oostkust.

Aan het eind van de middag verwachten we dat er ter ere van de nationale feestdag een zogenaamde mass dance zal worden opgevoerd. Het is een prachtig gezicht, al die mensen die synchroon op het grote plein in het centrum van de stad Koreaanse dansen uitvoeren.

Nationale feestdag Noord-Korea

Zeeliedenclub

We besluiten de dag in de populaire zeeliedenclub. We eten hier typische Noord-Koreaanse cold noodles. Het is ook een populaire plek voor Noord-Koreanen om ‘s avonds wat te drinken.

Zeelieden club Chongjin Noord-Korea

Verblijf: eenvoudig stadshotel


Dag 9 Chongjin en Kyongsong (O, L, D)

Stadsrondleiding Chongjin

We krijgen een rondleiding door de stad waarbij we uiteraard de standbeelden van Kim Il Sung en Kim Jong Il zien bezoeken aan het grote plein.  We bezoeken de provinciale bibliotheek waar we kunnen zien hoe kinderen computerlessen krijgen.

Computerles in Noord-Korea

In het revolutionaire museum krijgen we prachtige verhalen te horen over de heldendaden van gewone Koreanen. Tijdens een wandeling door de straten van Chongjin voelen we ons even als gewone inwoners van de stad.

We brengen ook een bezoek aan een schooltje. Er is veel aandacht voor cultuuronderwijs. Je kunt zien hoe de kinderen les krijgen op de gitaar en piano. Na een rondleiding langs de lokalen worden we getrakteerd op een muziekvoorstelling.

Voorstelling kinderen school Chongjin Noord-Korea

Fabrieksbezoek

Als kers op de taart bezoeken we een voedselwarenfabriek. Fabriekbezoeken behoren in Noord-Korea altijd tot de hoogtepunten maar zijn vaak onzeker. Dat wil zeggen dat het tot op het laatste moment mogelijk is dat het niet doorgaat.

We vervolgen onze weg verder naar het zuiden richting Kyongsong, onze volgende bestemming.

Kyongsong

We zoeken het strand op. We kunnen hier zwemmen en zonnen. Onder de schaduw van de bomen staat ons een heerlijke picknicklunch te wachten.

Picknicklunch onder de bomen bij het strand

De kustlijn in hier prachtig. We zien pittoreske vissersdorpjes en maken een wandeling over een goed aangelegd pad langs de rotsen.

Vissersdorp in het noorden van Noord-Korea

Binnenlandse treinreis richting Pyongyang

We keren terug naar Chongjin waar we op het grote station op onze trein stappen.

Het is heel bijzonder dat we deze treinreis kunnen maken. Pas sinds 2018 is het mogelijk om deze binnenlandse treinreis in een gewone trein te maken. Het gaat niet om een apart gereserveerde trein maar we reizen tussen de Noord-Koreanen.

Dit is het moment om afscheid te nemen van onze gidsen uit het noorden. Op het station ontmoeten we onze gidsen uit Pyongyang, die ons de rest van de reis zullen begeleiden.

Treinstation Noord-Korea

De trein vertrekt in de middag en doet er volgens schema 24 uur over. Het komt in Noord-Korea echter veel voor dat treinen vertraagd zijn. Stel je er daarom op in dat de reis langer kan duren.

Je reist in een vierpersoonsslaapcoupé. De coupés zijn netjes. Lakens, kussen en dekens worden verzorgd.

Verblijf: Vierpersoonscoupé slaaptrein


Dag 10 Treinreis dwars door Noord-Korea (O, L, D)

Vandaag besteden we de hele dag aan boord van de trein. We reizen door een deel van Noord-Korea dat normaal gesproken ontoegankelijk is voor westerlingen.

Trein door Noord-Korea

Onze trein voert ons onder meer langs Kim Chaek, een belangrijke industriestad die verder ontoegankelijk is voor westerlingen. Vanuit de trein kun je toch een blik werpen op deze ‘verboden stad’.

Onderweg is er veel te zien. We volgen een tijd lang de spectaculaire kustroute, met zicht op mooie vissersdorpjes.

Uitzicht kustdorp Noord-Korea rondreis

Aankomst Pyongyang

Volgens schema zal de trein aan het eind van de middag aankomen in Pyongyang, maar we verwachten dat er vertraging zal zijn. Stel je er dus op in dat de trein laat op de avond zal aankomen.

In Pyongyang zullen we in het beste hotel van de stad verblijven, gelegen in het centrum, op een steenworp afstand van het treinstation.

Verblijf: Koryo hotel (deluxe klasse)


Dag 11 Pyongyang (O, L, D)

Kumsusan Sun Palace

We starten de dag met een bezoek aan het Mausoleum waar Kim Il Sung en Kim Jong Il opgebaard liggen. Het mausoleum wordt ook wel Kumsusan Palace of the Sun genoemd. Het wordt in Noord-Korea als een grote eer beschouwd om deze plek te bezoeken. Daarom kleden we ons extra netjes vandaag.

Kim Il Sung Plein

Het Kim Il Sung plein heb je vast al eens op televisie gezien. Het is het grootste plein van het land en de plek waar militaire parades worden afgenomen. Het is indrukwekkend om daar zelf te staan.

Kim Il Sung plein en de Juchetoren

Lange wandeling door Pyongyang

‘s Middags staat ons een wandeling door Pyongyang te wachten. We zullen vanaf het Kim Il Sung plein naar de Taedongrivier wandelen die door het centrum van de stad stroomt.

We steken de rivier over over de Okryu brug en wandelen aan de overzijde van de rivier naar de Juchetoren. Dit is de langste wandeling die momenteel mogelijk is in Pyongyang.

Juchetoren

Als één van de meest in het oog springende monumenten mag een bezoek aan de Juchetoren natuurlijk niet ontbreken aan de reis. Je kunt met de lift naar boven (€ 5) voor een geweldig uitzicht over Pyongyang.

Verblijf: Koryo hotel (deluxe klasse)


Dag 12 Chartervlucht naar Mt. Paektu (O, L, D)

We vertrekken ‘s ochtends vroeg naar de luchthaven van Pyongyang. Daar staat onze Antonov 24 ons al op te wachten.

Air Koryo chartervlucht

We vliegen met een chartervliegtuig naar Samjiyon, de luchthaven bij Mt. Paektu. Het is maar een klein stukje vliegen.

Chartervliegtuig naar Mt. Paektu Noord-Korea

Samjiyon

Aangekomen in Samjiyon zullen we eerst inchecken in ons hotel.

We zien de Limyong waterval en het Chongbong secret camp waar Noord-Koreaanse strijders tijdens de Koreaanse oorlog kwartier hielden.

Vervolgens nemen we een kijkje bij het Samjiyon skiresort, waar we mooi uitzicht zullen hebben over het omringende landschap.

‘s Avonds gezelligheid bij een kampvuur waarop je aardappelen kunt roosteren.


Dag 13 Mt. Paektu en per chartervlucht naar Pyongyang (O, L, D)

Doordat we de nacht in Samjiyon hebben doorgebracht hebben we extra veel tijd voor Mt. Paektu.

Heilige vulkaan Paektu

Mt. Paektu is een heilige berg. Je ziet door het gehele land afbeeldingen van deze berg op belangrijke monumenten terug. Dat is niet voor niets, want volgens de Noord-Koreanen is Kim Jong Il hier op deze berg geboren, tijdens de Koreaanse oorlog.

Met de kabelbaan (€ 10) gaan we naar de top van de berg. Een week geleden stonden we nog bovenop de berg aan de Chinese zijde. Aan de Koreaanse zijde heet het kratermeer Lake Chon (Hemels meer). Het uitzicht is werkelijk fenomenaal.

Hemelmeer Paektu Noord-Korea

Uiteraard bezoeken we ook het Geboortehuis van Kim Jong Il.

Aan de voet van de Mt. Paektu is het indrukwekkende Samjiyon monument gebouwd. Dit monument herdenkt de strijd in de Koreaanse Oorlog en de vastberadenheid van Kim Il Sung om het land volgens zijn principes op te bouwen.

Noord-Korea Mount Paektu

Op naar Pyongyang

Aan het eind van de dag vliegen we met ons gecharterde vliegtuig weer terug naar Pyongyang.

Mirae Scientists Street

We maken een avondwandeling door de Mirae Scientists Street. De moderne gebouwen worden ‘s avonds prachtig verlicht.

We verblijven wederom in het beste hotel van Pyongyang, gelegen in het centrum.

Verblijf: Koryo hotel (deluxe klasse)


Dag 14 Kaesong, DMZ en Haeju (O, L, D)

We rijden naar het zuiden van het land. We rijden naar Kaesong dat dicht bij de grens met Zuid-Korea ligt.

Koreaanse geschiedenis

In Kaesong gaan we terug in de tijd. We bezoeken een universiteit, opgezet in 992 na Chr. om ambtenaren te trainen in de confuciaanse leer.

Op de binnenplaats van de oude universiteit, onder vijf- tot negenhonderd jaar oude Gingko- en Zelkovabomen, waan je even terug in het oude Korea van vóór de opdeling. Nu is hier het Koryo History Museum gevestigd, een enigszins kneuterig museumpje met een aantal prachtige topstukken.

In het Kaesong Koryo History musem

Grens met Zuid-Korea

We vervolgen onze reis naar het dorp Panmunjom dat een heel speciale betekenis heeft gekregen doordat het op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea ligt. Tussen Noord- en Zuid-Korea geldt een staakt-het-vuren sinds de oorlog in de jaren ’50 die het land in tweeën opdeelde. Er is nooit een officieel vredesakkoord tot stand gekomen. De grens is één van de zwaarst bewaakte ter wereld; aan de Zuid-Koreaanse zijde zijn nog steeds Amerikaanse soldaten die de Zuid-Koreanen ondersteunen.

Tussen Noord- en Zuid-Korea ligt een strook niemandsland, de De-Militarized Zone (DMZ). Onder begeleiding van Noord-Koreaanse soldaten bezoeken we de DMZ.

Grens Noord-Korea en Zuid-Korea

Precies op de grens staan militaire barakken van Noord-Korea en van Zuid-Korea waar in het verleden onderhandelingen hebben plaats gevonden.

De grens met Zuid-Korea is altijd een indrukwekkende plek. De huidige toenadering die tussen Noord en Zuid plaatsvindt, maakt ons bezoek extra speciaal. Je kunt zelf de sfeer aan de grens ervaren.

De route naar Haeju

We vervolgen onze weg naar een deel van Noord-Korea dat nauwelijks westerse bezoekers ontvangt. In het zuid-westen rijden we naar het provinciestadje Haeju.

Dit is een wat achtergesteld gebied, ten opzichte van het welgestelde Pyongyang en Kaesong, waardoor je een gebalanceerde indruk krijgt van het land.

We verblijven in Haeju in een eenvoudig hotel (het beste dat er is), gelegen aan het grote plein.


Dag 15: Haeju (O, L, D)

Haeju

Haeju heeft geen uitgesproken bezienswaardigheden. Wat dit deel van Noord-Korea toch bijzonder indrukwekkend maakt is om te zien hoe geïsoleerd deze regio is. Waar in veel delen van Noord-Korea de laatste jaren vooruitgang is geweest in de welvaart, loopt dit gebied daarop achter.

Je zult ook merken dat de Noord-Koreanen hier met grote verbazing naar ons zullen kijken. Er komen hier namelijk bijna nooit buitenlanders. Er zullen ons veel nieuwsgierige en lachende gezichten ten deel vallen.

Straatbeeld van Haeju Noord-Korea groepsreis

Rondleiding Haeju

We bezoeken onder meer een paviljoen in een grote kikkervijver en het provinciemuseum van Haeju, waar de lokale gids ons precies kan vertellen in welk soort productie deze provincie in uitblinkt.

Sariwon

Wij rijden terug richting Pyongyang. Onderweg maken we een stop bij een coöperatieve boerderij. Ons bezoek geeft ons een indruk van het leven van veel boeren in Noord-Korea.

Cooperatieve boerderij

We keren terug naar Pyongyang.


Dag 16 Treinreis naar Sinuiju (O, L, D)

De laatste fase van de reis breekt aan. We stappen op het treinstation van Pyongyang op op onze trein en reizen richting de grens met China. We nemen afscheid van onze gidsen in Pyongyang.

We komen ‘s middags aan in het Noord-Koreaanse grensstadje Sinuiju. Op het treinstation wachten ons nieuwe gidsen en een chauffeur.

We rijden naar ons laatste hotel in Noord-Korea, gelegen op een mooie plek bij een waterval.

Waterval met een bijzonder verhaal

Ons hotel bevindt zich naast een waterval die, je gelooft het niet, in de Koreaanse oorlog is gebombardeerd door de Amerikanen. Sindsdien stroomt de waterval niet meer zo spectaculair als voorheen, maar het geeft wel een mooi verhaal.

De omgeving is alsnog prachtig. We maken een wandeling langs de waterval.


Dag 17 Sinuiju (O, L)

We verkennen de laatste grensstad in Noord-Korea voordat we de oversteek naar China maken.

In Sinuiju kun je duidelijk de Chinese invloed zien. Er wordt hier flink gehandeld met de Chinezen.

Cosmeticafabriek

We bezoeken een goed functionerende cosmeticafabriek. De liefhebber kan hier nog een souvenir inslaan.

Propagandakunst in fabriek in Noord-Korea

Rondleiding Sinuiju

In de stad bezoeken we het Folk park, een plek waar bruidsparen graag komen om gefotografeerd te worden. We nemen ook een kijkje op het grote plein van Sinuiju. Het provinciale museum vertelt ons over de geschiedenis van Noord-Korea en de rol die deze omgeving daarin gespeeld heeft.

De kunstgalerij is één van de betere van het land. Je kunt hier ook werk kopen.

Kindergarten in Sinuiju

In de kindergarten krijgen we een voorstelling van de leerlingen.

Grensovergang met China

Aan het eind van de middag is onze grensovergang gepland. We zullen de Yalurivier, die de grens vormt tussen Noord-Korea en China, per bus over de Vriendschapsbrug oversteken. Eerst passeren we de controle bij de douane.

Anders dan reizigers die de grens per trein de grens passeren, zullen wij de grensovergang voor wegverkeer gebruiken. Dat betekent dat we ons tussen de vrachtwagens en pickup trucks begeven. We kunnen met eigen ogen zien hoe het eraan toegaat aan de drukste Noord-Koreaanse grenspost. Wat zullen we kunnen zien van de handel met China?

Over de vriendschapsbrug en de Yalu rivier van Noord-Korea naar China

Een speciale grensbus brengt ons naar de overkant. We checken in in ons hotel in Dandong. We verblijven in een goed viersterrenhotel met uitzicht op de bij nacht verlichte vriendschapsbrug.

Verblijf: viersterrenhotel


Dag 18 Dandong (O, L)

Menigeen zal met weemoed terugdenken aan onze tijd in Noord-Korea. Vandaar dat we nog even in Noord-Koreaanse sferen blijven.

Gebroken Brug

We rijden een eind buiten Dandong naar een Gebroken Brug die als een monument voor de Koreaanse oorlog tot halverwege de rivier steekt. In de Koreaanse oorlog werden verschillende bruggen gebombardeerd, waaronder deze.

We varen met een bootje rond de brug. Noord-Korea lijkt ineens weer een onbereikbare wereld.

boottochtje over de Yalu rivier grens Noord-Korea China

Na de lunch keren we terug naar Dandong. In Dandong zelf bezoeken we als er voldoende tijd is ook de beroemde Gebroken Brug.

We bekijken ook de nieuw gebouwde brug die iets zuidelijker over de rivier spant. De brug heeft miljoenen gekost maar wacht al jaren om geopend te worden.

Highspeed trein naar Beijing

Op het treinstation van Dandong stappen we in de middag op de comfortabele highspeedtrein die ons in ongeveer zes uur naar Beijing brengt.

Aangekomen in Beijing rijden we vast richting de luchthaven. We slapen de laatste nacht van de reis in een airporthotel.

Verblijf: Airporthotel in Beijing


Dag 19 Vlucht huiswaarts (O)

Vertrek

Na een vroeg ontbijt rijden we naar de luchthaven. We vliegen waarschijnlijk rechtstreeks naar Amsterdam met KLM of China Southern. Dat brengt een einde aan onze reis.

We kunnen terugkijken op een Noord-Korea groepsreis die compleet anders is dan andere Noord-Korea reizen. Doordat we diverse uithoeken van het land hebben gezien, hebben we realistisch beeld van het land gekregen. De grensgebieden hebben ons een inkijkje gegeven in hoe het land werkelijk functioneert.

Verlengen

Het is mogelijk om de reis in Beijing te verlengen als je dat wilt. Vraag ons naar de mogelijkheden als je hier interesse in hebt.

Einde van de Bordersreis.

Prijzen

Duur: 19 dagen
Prijs: € 4.095 per persoon
Eenpersoonskamertoeslag (optioneel): € 525 per persoon

Inbegrepen

 • Nederlandse reisbegeleiding door Leonieke Glasbergen
 • Vlucht van Amsterdam naar Harbin met overstap
 • Chartervlucht van Pyongyang naar Mt. Paektu met Air Koryo
 • Chartervlucht van Mt. Paektu naar Pyongyang met Air Koryo
 • Vlucht van Beijing naar Amsterdam
 • Treinreis Chongjin – Pyongyang (nachttrein, minimaal 24 uur) in de tweede klasse (vier personen per coupé)
 • Treinreis Pyongyang – Sinuiju (dagtrein) in de hardsleeper klasse, zes personen per coupé
 • Grensbus Sinuiju – Dandong
 • 2 lokale gidsen in Noord-Korea
 • Excursies in Harbin, Changchun, Yanji, Changbaishan en Dandong
 • Lokaal vervoer met (mini)bus
 • In Noord-Korea volledig begeleid excursieprogramma
 • Accommodatie Harbin in boutiquehotel
 • Accommodatie Yanji in driesterrenhotel
 • Accommodatie in Changbaishan in viersterrenhotel
 • Accommodatie Tumen in eenvoudig tweesterrenhotel
 • Accommodatie in Noord-Korea in de best beschikbare hotels
 • Accommodatie in Dandong in viersterrenhotel met uitzicht
 • Accommodatie Beijing in airporthotel
 • Maaltijden:
 • Volpension in Noord-Korea
  • Ontbijt in de hotels in China (m.u.v. het hotel in Tumen)
  • 1 x Lunch buiten Noord-Korea
 • Entreegelden excursies (€ 50)
 • Visum Noord-Korea t.w.v. € 75

Bijkomend

 • Boekingskosten € 20 per persoon
 • Visum China double entry (€ 174)
 • Verzenden paspoort met koeriersdienst Focus € 19
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • Fooien € 80 per persoon (indicatie)
 • Ticket kabelbaan Mt. Paektu (€ 10)
 • Entreegelden kermis (€2 entree + €2-€5 per rit)
 • Eventueel huur rolschaatsen (€2-€3)
 • Eventueel lift Juchetoren (€ 5)
 • Eventuele reis- en annuleringsverzekering
 • Indicatie budget maaltijden op vrije dagen: € 60

Voorwaarden

Prijzen gelden per persoon. We bieden je de mogelijkheid om de reis te boeken op indeling als je een boeking maakt voor één persoon. Je slaapt dan met een medereiziger van hetzelfde geslacht op een kamer.

Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor een éénpersoonskamer. Je betaalt in dat geval de éénpersoonskamer toeslag.

De reis gaat door bij een minimum aantal deelnemers van 10. Het maximum aantal deelnemers is 16. Uiterlijk 1 maand voor vertrek kan de reis worden geannuleerd als er te weinig deelnemers zijn.

Boek nu deze rondreis ↑ Terug naar boven