Toerisme kan Noord-Korea uit isolement halen

De Aziatische TijgerNieuwswebsite Aziatische Tijger besteedt met regelmaat aandacht aan Noord-Korea. 

Hoofdredacteur Bert Vos interviewde Leonieke Glasbergen over ontwikkelingen en de ethiek van toerisme naar Noord-Korea. Waarom willen reizigers naar Noord-Korea en wat vindt zij zelf van Noord-Korea? 

Het interview zie je hieronder. 

Meer Your Planet media-artikelen

‘Toerisme kan Noord-Korea uit isolement halen’

De Aziatische Tijger
Bert Vos – Journalist en hoofdredacteur nieuwssite Aziatische Tijger
15 september 2015

Ondanks het feit dat Noord-Korea al decennia lang zijn eigen bevolking onderdrukt en terroriseert, er massaal honger wordt geleden, strafkampen overvol zijn en buurlanden keer op keer bedreigd worden met oorlog en andere narigheden, komen er elk jaar duizenden toeristen op bezoek. Reisbureau Your Planet is, naast China, Jordanië en de Transiberië-Express, gespecialiseerd in reizen naar deze gesloten stalinistische natie. De Aziatische Tijger ging in gesprek met oprichtster Leonieke Glasbergen.

– Kun je iets vertellen over Your Planet. Wanneer en waarom opgericht en je eigen achtergrond?

Oorspronkelijk kom ik niet uit de reisbranche. Ik heb psychologie gestudeerd. Heel iets anders dan wat ik nu doe maar tegelijkertijd zijn er ook raakvlakken. Mijn interesse heeft altijd gelegen in het begrijpen wat mensen motiveert. Daardoor vind ik andere culturen ook zo interessant. De cultuur waarin je opgroeit bepaalt voor een groot deel je waarden en normen. In andere delen van de wereld kan dat compleet anders zijn dan bij ons. Ik vind het interessant om die verschillen te ontdekken. En de overeenkomsten natuurlijk. Eind 2008 heb ik Your Planet opgericht. Een passie voor reizen had ik al. Met Your Planet wil ik de mogelijkheid creëren voor mensen om te reizen op een manier die echt bij hen past. Voor iedereen is dat weer anders. Daarom vragen wij ook aan onze reizigers wat ze leuk vinden om te doen.

Onze reisspecialisten zijn met recht specialisten. Ze kennen de landen goed doordat ze er meerdere keren zijn geweest en doordat ze cursussen en lezingen hebben gevolgd om hun kennis te verdiepen. Daardoor kunnen ze echt uit eigen ervaring adviseren. We werken met lokale partners samen en kiezen voor kleinschalige accommodaties die passen bij de plek die je bezoekt. Daarmee willen we ook een positieve impact hebben op de lokale economie. Je kunt bij ons individueel reizen waarbij je je reis zelf samenstelt aan de hand van bouwstenen. Je kunt je ook aansluiten bij een klein groepje dat door lokale gidsen begeleid wordt. Daarnaast hebben we groepsreizen waarbij er een Nederlandse reisbegeleider meegaat.

– Waarom willen mensen naar Noord-Korea?

Nieuwsgierigheid is de belangrijkste reden. Je hoort en leest veel over Noord-Korea maar meestal gaat het alleen maar over internationale politieke spanningen. Veel van onze reizigers willen zien hoe het gewone leven er aan toe gaat. Dit is het laatste land waar het communisme nog echt in werking is. Nergens anders kun je nog ervaren hoe dit er in de praktijk uitziet.

Wij merken dat we veel reizigers krijgen die een grote interesse hebben in de wereld, in politiek en in geschiedenis. Daarnaast krijgen we ook landenspaarders: reizigers zie in ieder land geweest willen zijn.

– Roept de erbarmelijke mensenrechtensituatie en de wetenschap dat daar een paar honderdduizend mensen in kampen zitten en de meest vreselijke dingen meemaken, geen  gewetensbezwaren op. Wordt daar over gesproken?

Bij onze groepsreizen komt het uiteraard wel eens ter sprake, maar dat verschilt ook wel per groep. Wel gaan of niet gaan – voor beide valt iets te zeggen. Ik denk dat iedereen daar voor zichzelf een afweging in maakt. Ik heb dat natuurlijk ook gedaan. Zelf ben ik ervan overtuigd dat het beter is voor de Noord-Koreanen om als toerist wél naar dat land toe te reizen, anders zouden we natuurlijk geen reizen uitvoeren naar dit land.

Alles wat je kunt doen om het land uit hun isolement te halen, zal helpen om een normalere situatie te creëren voor de gewone burgers . De ontwikkeling van toerisme kan daar een bijdrage aan leveren. Wij proberen ook op andere manieren de communicatie met Noord-Korea te bevorderen. We hebben bijvoorbeeld een delegatie kunstenaars uit Pyongyang uitgenodigd om naar Nederland te komen. We hebben ze vier dagen rondgeleid langs musea en architectuur. Op die manier kun je als reisorganisatie een positieve bijdrage leveren aan culturele uitwisseling. Ik zet me graag persoonlijk in voor dat doel.


Hoe kun je als toerist daar in de problemen raken, wat moet je daarvoor doen?

Ja, daar zijn mensen vaak bang voor. Maar je moet wel echt hele idiote dingen doen, wil je in de problemen komen. Er gaan jaarlijks duizenden mensen als toerist naar Noord-Korea die het land gewoon zonder problemen weer verlaten. Het zijn echt incidenten als mensen worden vastgehouden en daar is eigenlijk altijd een aanwijsbare reden voor.

In de meeste gevallen gaat het om mensen die illegaal (zonder visum) de grens zijn overgestoken of mensen die religieuze boodschappen willen verspreiden. Dát zijn dingen die je niet moet doen. Maar uiteraard bereiden wij onze reizigers daar goed op voor.

– Wat vind je zelf van Noord-Korea? Wat zijn je ervaringen en waarom deze keuze?

Het klinkt misschien heel gek, maar ik vind Noord-Korea een heel prettig land om te zijn. De mensen zijn allervriendelijkst en doen hun best om het je naar de zin te maken. De natuur is prachtig en het straatbeeld is heerlijk schoon en rustig. Voor mij betekent het ook een weerzien met vrienden. We werken sinds 2008 met dezelfde contactpersoon en daar bouw je door de jaren heen niet alleen een zakelijke relatie mee op maar ook een vriendschappelijke. Ik kijk er iedere keer weer naar uit om elkaar weer te ontmoeten. Die goede relatie draagt er ook aan bij dat we hele speciale dingen voor elkaar krijgen. Je bent daar geheel afhankelijk van je contacten, zij moeten het voor je doen.

Als we iets nieuws willen bereiken dan vergt dat veel inspanning van ons maar vooral ook van onze lokale partner. Daarom vind ik het
ook heel belangrijk dat ik als eigenaar van Your Planet met enige regelmaat in het land kom. Dat helpt echt als je iets speciaals voor je reizigers wilt bereiken. Eén van de dingen waar ik bijvoorbeeld trots op ben is dat Your Planet de grensovergang met de trein van Rusland naar Noord-Korea heeft geopend voor toerisme. Dat is volledig te danken aan de relatie die we met onze partner hebben opgebouwd. En zo proberen we steeds weer nieuwe mogelijkheden te creëren. Je kunt met ons bijvoorbeeld ook fietsen in Noord-Korea.

– Hoe kun je je het best voorbereiden op een reis naar Noord-Korea?

Je hebt een reisorganisatie nodig die een programma
voor je organiseert in Noord-Korea. Je kunt er niet zomaar heenvliegen en maar zien wat je doet. Je hebt ook een visum nodig. Zolang je geen (foto)journalist bent is het niet moeilijk om een visum te krijgen. Het land is eigenlijk heel gastvrij. Verder zijn er een aantal regels waaraan je je moet houden. Zo zijn er bijvoorbeeld regels wat betreft fotografie. Wij informeren onze reizigers altijd uitgebreid over achtergronden, regels en geven tips.

– Volg je de ontwikkelingen daar? Op politiek gebied bijvoorbeeld? Wat zijn je bevindingen?

Zeker volg ik de ontwikkelingen. Er gebeurt op het moment van alles in Noord-Korea. Er worden allerlei hervormingen doorgevoerd die het leven in positieve zin veranderen. Ook op internationaal gebied merk ik een beweging naar meer samenwerking en openheid.

– Wat is volgens jou de toekomst? Worden de beide Korea’s ooit eens herenigd?

Ik hoop dat beide Korea’s ooit weer herenigd worden. Na jarenlange onderdrukking onder de Japanners werd Korea een speelbal van de grootmachten, die het land opsplitsten. Eénwording zou een afrekening zijn met dat verleden. Een soeverein, autonoom Korea zou een economische grootmacht kunnen worden. Dat is ook één van de redenen dat ik het voorlopig nog niet zie gebeuren. Omringende landen zitten er totaal niet op te wachten.

Daarbij komt dat ze nu natuurlijk veel te ver uit elkaar liggen op politiek, economisch en zelfs cultureel gebied. Een eerste stap zou zijn het land zich economisch zou ontwikkelen. Ik geloof dat dat mogelijk is. Maar het zal niet snel gaan.

– Hoe gaat het met de reisbranche in het algemeen in Nederland?

De reisbranche loopt op veel vlakken voor op andere branches in de beweging naar de ‘nieuwe economie’. Binnen de reisbranche zijn ook grote verschillen natuurlijk. Er zijn nog een hoop traditionele bedrijven, die misschien niet snel genoeg een omslag kunnen maken. De afgelopen jaren is er dan ook een flinke faillissementsgolf geweest. Uiteraard heeft dit te maken met de slechte economische omstandigheden, maar je merkt wel dat sommige bedrijven daar beter mee omgaan dan andere. Your Planet is gestart aan het begin van de crisis. Toch zijn we steeds blijven groeien. Ik denk dat dat komt door onze persoonlijke benadering en flexibiliteit. Dat is waar mensen behoefte aan hebben. Bron: De Aziatische Tijger

Meer Your Planet media-artikelen