Telegraaf | De vakantie naar Noord-Korea gaat gewoon doorMeer Your Planet media-artikelen

De Telegraaf
Eva Gabeler – Verslaggever Telegraaf
10 augustus 2017

Reisleidster Leonieke Glasbergen is absoluut niet van plan om georganiseerde vakanties naar Noord-Korea te staken. Ook niet nu de woordenstrijd tussen de Amerikaanse president Trump en dictator Kim Jong-un ongekend hoog oploopt.

De onderneemster richtte haar reisorganisatie Your Planet op in 2008 en organiseert sindsdien zowel groepsreizen als begeleide privévakanties naar Noord-Korea. Glasbergen: „Via onze organisatie zijn nu Nederlanders in Noord-Korea. Maar ik zie geen enkele reden om hen terug te halen of te stoppen met het aanbieden van de reizen. Het leven gaat daar gewoon op een heel normale manier door.”

Eind juni besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aan te passen, vanwege herhaalde raketproeven en claims van het regime dat het in staat is raketten met een kernkop uit te rusten. Sindsdien is het advies om uitsluitend noodzakelijke reizen naar Noord-Korea te maken.

Die wijziging overtuigde de onderneemster allerminst. Direct nam ze contact op met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. „En ze konden geen enkel argument geven waarvan ik dacht dat het een legitieme reden was om het reisadvies aan te passen. Naar mijn idee verandert er weinig aan het dreigingsniveau. Het blijft bij oorlogsretoriek.”

Wanneer ze wel reden ziet om de trips te cancelen? Even blijft het stil. Dan vervolgt ze dat wat haar betreft de nood pas aan de man is, als specifieke Noord-Korea analisten alarm slaan. „Denk aan de Russische Andrei Lankov bijvoorbeeld. Als hij de Derde Wereldoorlog aankondigt, neem ik het serieus.”

In de tussentijd vindt ze het belangrijker dan ooit om de reizen te blijven organiseren. „Mensen hebben een negatief beeld van Noord-Korea. Ik had het me in eerste instantie ook compleet anders voorgesteld. Alleen door die kant op te gaan, kun je dat doorbreken. Ik wil mensen die gelegenheid bieden.”

Bron: De Telegraaf

Meer Your Planet media-artikelen