Noord-Korea’s verboden foto’s?

Noord-Koreas-verboden-fotos-boostNOSop3 stelde onze Leonieke Glasbergen een aantal vragen naar aanleiding van een verschenen fotoblog van een Poolse Noord-Korea-bezoeker. Anders dan de titel van het artikel doet vermoeden, zijn de foto's heel gewoon voor Pyongyang. 

Zonder de foto's gezien te hebben, waarschuwde Leonieke de journalist dat er vaak foto's gepubliceerd worden die "een nooit eerder vertoond beeld" van Noord-Korea zouden geven, terwijl het meestal om heel gewone foto's gaat. In dit geval blijkt het om prachtige beelden te gaan, waar weinig verboden aan is.

Dit zijn 7 verboden foto’s uit Noord-Korea

NOS artikel
Buitenland
7 april 2016


7-verboden-fotos-uit-Noord-Korea-boostIn Noord-Korea mag je als toerist meer níet dan wel. Zo ook fotograferen: dat is op de meeste plekken verboden, behalve als een staatsgids je toestemming geeft. De Poolse Michal Huniewicz (31) lapte die regels aan zijn laars en maakte een fotoserie van verboden plekken, personen en objecten. Nu gaan zijn foto’s de wereld over.

“Als je het land verlaat, wordt vaak je camera gecontroleerd”, laat Michal weten. “Toen kneep ik hem wel even, maar ik verwijderde mijn foto’s niet.” Michal is een van de paar duizend westerse toeristen die het communistische land jaarlijks bezoeken. “Het is de meest mysterieuze plek op aarde, ik wilde het altijd al eens met eigen ogen zien.”

Hij reisde met een groep van zeven man en werd begeleid door twee staatsgidsen. In Noord-Korea is vrij reizen verboden: de overheid bepaalt waar je komt. “Eigenlijk zit je de hele dag in je hotel of minibus, tenzij je er van je gidsen uit mag.”

Voor spontane ontmoetingen met de bevolking is dan ook weinig ruimte, hoewel de overheid je graag anders doet geloven. Op weg naar een toeristische attractie stopte Michals bus voor een groep dansende mensen op straat. “De gidsen zeiden: ‘Kijk daar, deze mensen dansen op weg naar hun werk!’ Iedereen lachte nep voor de camera. Het was allemaal geënsceneerd.”

Michals voordeel was dat er in de groep een Amerikaan meereisde, die de gidsen goed in de gaten hielden. Zo wist hij af en toe vooruit te lopen en stiekem vanaf zijn heup of met de camera om zijn nek plaatjes te schieten.

Wat Michal opviel, was hoe mager veel Noord-Koreanen zijn. “Ik zag veel ondervoede mensen op straat. Daar ontkom je zelfs op een georganiseerde tour niet aan.”

Michal woont in Groot-Brittannië, waar veel westerse toeristen in Noord-Korea vandaan komen. Maar ook in Nederland neemt de interesse in het land als toeristische bestemming toe. Volgens reisbureau Koryo Tours zijn er weinig Europese landen waar Noord-Korea zo in trek is: na Duitsland en Groot-Brittannië volgt Nederland met het aantal aangevraagde visa.

Nederland

Daar profiteren Nederlandse reisorganisatoren van. Leonieke Glasbergen heeft een reisorganisatie (Your Planet Travel) dat uitsluitend reizen naar Noord-Korea organiseert. “De laatste jaren is het aantal reizen met 40 procent gestegen.” Volgens haar zijn de redenen om naar het land te reizen vrij divers. “Veel mensen hebben een bijzondere interesse in het communisme of willen gewoon een bijzonder land zien.”

Michal is niet van plan om nog eens naar het land te reizen. “Nu mijn foto’s rondgaan, lijkt me dat geen goed idee.” Aan geïnteresseerde reizigers geeft hij het advies om niet zomaar zijn voorbeeld te volgen en vrijuit foto’s te maken. “Bereid je goed voor, weet waar de grenzen liggen. Je wil niet eindigen als Otto Warmbier.”

Brug in Pyongyang

Noord-Korea en vollebal

Bron: nos.nl 

Meer Your Planet media-artikelen