METRO nieuws | Zo gevaarlijk is een vakantie naar Noord-Korea

METRO Nieuws
Wouter van Loon – Journalist
20 juni 2017

Waarom willen toeristen toch naar Noord-Korea? Het is de vraag die die Noord-Korea-expert Remco Breuker van de Universiteit Leiden oproept.

Toeristen moeten buigen

Elk jaar reizen een paar duizend westerse toeristen af naar de dictatuur. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker snapt niet waarom.

je moet bovendien buigen voor de beelden van de Noord-Koreaanse leiders, en daar een bloemetje bij leggen. „Bedenk wat voor signaal je daarmee aan de Noord-Koreanen geeft: ook een vrije westerling buigt voor de leiders.”

Volgens Leonieke Glasbergen van jouwnoordkoreareis.nl help je de Noord-Koreanen juist door naar de dictatuur op vakantie te gaan. „Zij krijgen alleen maar een negatief beeld van het westen voorgeschoteld. Maar veel mensen hebben nog nooit een westerling gezien. Als je met die mensen praat, wordt er gelachen. Op die manier breek je het beeld, hoe klein de bijdrage ook is.”

Alleen het mooie plaatje

Je kunt in Noord-Korea niet vrij rondreizen. Toeristen krijgen gidsen mee die bepalen met wie je mag spreken en wat je ziet. „Die mensen worden gescreend en zijn er op getraind om met westerlingen te praten”, stelt Breuker.

De gidsen laten je voornamelijk de mooie dingen zien, geeft Glasbergen toe. „Maar je komt heus wel in aanraking met de minder mooie dingen.” Ze geeft een voorbeeld: „We waren op een gegeven moment bij een koekjesfabriek, waar we moesten wachten op de binnenplaats. We stonden er al een kwartier, en hadden geen idee waarom. Toen ging plotseling de fontein aan, en mochten we naar binnen. Het was duidelijk: er was geen elektriciteit, en de generator was speciaal voor ons aangezet.”

Bron en volledige artikel