Lezing: Noord-Korea ontrafeld, een reis langs achtergronden en symboliek

Grote Kerk Goes
Tentoonstelling van meer dan 50 Noord-Koreaanse schilderijen – Gemeente Goes
Lezing van Leonieke Glasbergen
4 september 2017


Tentoonstelling Noord-Koreaanse schilderijen in de Grote Kerk van Goes
Van zaterdag 12 augustus tot en met woensdag 6 september 2017 waren er in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes meer dan vijftig schilderijen uit Noord-Korea te zien, gemaakt in de periode 1960 – 2000 door professionele Noord-Koreaanse schilders. Alle stukken zijn gemaakt in opdracht van de staat en oorspronkelijk bedoeld voor binnenlands gebruik in openbare gebouwen en hotels. Propaganda verpakt als kunst, waarmee de expositie meteen een niet mis te verstaan politiek gekleurd karakter heeft.

Noord-Korea ontrafeld: Een reis langs achtergronden en symboliek
De schilderijen in de tentoonstelling bieden een beeld van een ideale samenleving zoals die letterlijk aan de Noord-Koreanen wordt voorgeschilderd. Wat vertellen deze schilderijen ons over die Noord-Koreaanse samenleving? Welke symboliek kunnen we herkennen in de schilderijen? Kunnen we een kijkje krijgen achter de façades?

In haar lezing vertelt Leonieke de geschiedenis van Noord-Korea. Die geschiedenis is heel belangrijk geweest in de vorming van de Noord-Koreaanse identiteit. En die Noord-Koreaanse identiteit die straalt van alle schilderijen in de tentoonstelling af.

Voor buitenstaanders is het vaak nog knap lastig om te kunnen interpreteren wat de schilder heeft bedoeld, want je kunt er wel van op aan dat er altijd een bedoeling achter zit. Tijdens de lezing probeert Leonieke inzicht te geven in de Noord-Koreaanse cultuur, zodat je de voorstellingen op de schilderijen makkelijker te begrijpen is.

Bron