Lezing | Korea tussen Oorlog en Vrede

 

Crossing the 38th parallel.  United Nations forces withdraw from Pyongyang, the North Korean capital.  They recrossed the 38th parallel.  1950. (USIA) Exact Date Shot Unknown NARA FILE #:  306-FS-259-21 WAR & CONFLICT BOOK #:  1433Een tentoonstelling over de Koreaanse oorlog in Rotterdam. De Koreaanse oorlog wordt ook wel de vergeten oorlog genoemd. Ook in Nederland heerst er, ondanks de Nederlandse deelname, beperkte bekendheid met deze donkere pagina in de wereldgeschiedenis. 

Toepasselijkerwijs vond de tentoonstelling plaats op de plek waar Nederlandse soldaten op de boot stapten om mee te vechten in naam van de VN. 

Vanuit verschillende gezichtspunten werd een goed bezocht symposium georganiseerd bij de tentoonstelling. Leonieke Glasbergen verzorgde een lezing over de reismogelijkheden in Noord-Korea.

Tentoonstelling en Lezing

Modern East Asia Research Centre en Samsung Nederland – Rotterdam
Educatieve lezing
23 juli 2014

Het was de eerste en tegelijk ook de zwaarste Nederlandse VN-missie tot nu, de Koreaoorlog. Ruim drieduizend Nederlandse soldaten werden uitgezonden. Er sneuvelden er 116 en 463 raakten gewond. Een vredesakkoord werd nooit gesloten, waardoor Noord en Zuid Korea nog steeds in staat van oorlog verkeren. Op de plek waar de Nederlandse troepen inscheepten en terugkeerden, de Rotterdamse Wilhelminapier, vertellen veteranen het verhaal van deze oorlog. Aan de hand van video-interviews, dagboeken, foto’s, krantenknipsels en documentaires wordt een beeld geschetst van de strijd tussen Noord en Zuid-Korea, de Koude Oorlog en de rol van de Nederlandse strijders.

Korea tussen oordlog en vrede breed

Tussen droom en werkelijkheid: obstakels naar Koreaanse hereniging

Sinds 1945 is het Koreaanse schiereiland verdeeld in Noord en Zuid Korea. De tweedeling was een gevolg van de Japanse capitulatie en de bezetting van Noord en Zuid Korea door respectievelijk de Soviet Unie en de Verenigde Staten. De Koreaanse oorlog stond in de sterren geschreven. Ruim 60 jaar na de Koreaanse oorlog loopt de publieke opinie echter steeds minder warm voor een Koreaanse hereniging. Beide partijen hebben zich eens temeer teruggetrokken in hun eigen grote gelijk.

Op woensdag 23 juli spreekt universitair docent Koen De Ceuster over de recente politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op het Koreaanse schiereiland.

De lezing vindt plaats in de tentoonstelling Korea tussen Oorlog en Vrede en is net als de tentoonstelling gratis toegankelijk.

Lezingen Paul Tjia en Leonieke Glasbergen

Borrel-www.jouwnoordkoreareis.nl_-300x176Noord-Korea heeft ook een ander, minder bekend gezicht. Het land met de laagste loonkosten van Azië beschikt over een groot aantal hoogopgeleide arbeidskrachten. Ook voor Zuid-Korea biedt het buurland economische mogelijkheden; in de economische zone Kaesong werken al meer dan 50.000 Noord-Koreanen voor Zuid-Koreaanse fabrieken. Bovendien stelt Noord-Korea zich steeds meer open voor buitenlandse handel, investeringen en zelfs toerisme.

Aansluitend op de lezing van Koen De Ceuster vertelt Paul Tjia van GPI Consultancy meer over de zakelijke kansen in Noord-Korea en over de komende handelsmissie naar Pyongyang. Leonieke Glasbergen (Your Planet Travel) gaat in op de toeristische mogelijkheden in een van de meest gesloten landen ter wereld.

Programma

13:30    Inloop
14:00    Koen De Ceuster (Universiteit Leiden)
14:30    Discussie / vragen
14:50    Bezoek tentoonstelling

15:20    Koffie/thee
15:30    Paul Tjia (GPI Consultancy)
15:50    Leonieke Glasbergen (YourPlanet)
16:10    Discussie / vragen
16:30    Borrel
17:00    Afsluiting

Bron: Geef ideeën ruimte/IP2

Meer Your Planet media-artikelen