HP/De Tijd | Noord-Koreanen zijn ook mensen

HP/De Tijd vroeg Your Planet naar de mogelijkheden om vrij te fotograferen in Noord-Korea.

Het citaat klopt niet helemaal; zo restrictief zijn de Noord-Koreaanse gidsen niet dat foto's bijna onmogelijk zouden zijn. De ervaring van veel van onze reizigers is dat er vaak meer mogelijk blijkt dan ze van te voren gedacht hadden. 

Het artikel lees je hieronder. 

Meer Your Planet media-artikelen

Noord-Koreanen zijn ook mensen

HP/De Tijd
Sebas Bouquet – Journalist HP/De Tijd
Juni 2015

2015 06 HP De Tijd fotograferen in Noord-KoreaVrij fotograferen zit er in Noord-Korea niet in. Geen militairen, niet vanuit de bus fotograferen, behalve in Pyongyang, geen mensen die aan het werk zijn en geen close-ups van beelden en leiders. Die moeten er helemaal op staan. Nationale parken mogen dan weer wel.

Toch trekt een enkeling de stoute schoenen aan. Beelden van werkende arbeiders en van overal buiten Pyongyang, Andrew Kelly – een Amerikaan woonachtig in China, werkend in Pyongyang – maakt ze. Naar eigen zeggen zelfs zonder censuur. “Not filtered. Not guided. Just what I find interesting and what cathes my eye.” De beelden zijn een rechtstreekse hit en te zien via zijn Instagramaccount (@drewkelly).

Leonieke Glasbergen van jouwnoordkoreareis.nl, dat als een van de weinige reizen naar het meest gesloten land te wereld organiseert, raadt het bezoekers van het land desondanks niet aan om er foto’s van te maken. Het zou zelfs schier onmogelijk zijn. “Alles is van tevoren vastgelegd, er zijn continu gidsen bij je in de buurt. Die letten er ook op of je een foto vanuit de bus maakt, want dat heeft voor hen consequenties.”

Glasbergen begrijpt de wereldwijde interesse in de stiekeme foto’s. Noord-Korea krijgt daardoor eindelijk een gezicht. “Er ligt een soort stolp over dat land. Mensen ontdekken dat Noord-Koreanen ook maar gewone mensen zijn. Vaak wordt het volk toch met de leider vereenzelvigd.”

Meer Your Planet media-artikelen