Drents Museum | Noord-Korea lezingen door Your Planet

 

De KIM UtopieVoor het eerst in Nederland was een selectie van de bijzondere verzameling met circa 120 Noord-Koreaanse schilderijen van verzamelaar Willem van der Bijl te zien. Heroïsche arbeiders, lieflijke familietaferelen, heldhaftige soldaten en lofuitingen aan de Grote Leider. De schilderijen geven een inkijk in de de wereld van de Kim Utopie, tentoongesteld door het Drents Museum in Assen.

Your Planet werd door het Drents Museum gevraagd om lezingen te verzorgen omtrent de symboliek die in de schilderijen gebruikt worden. Leonieke Glasbergen, oprichtster van Your Planet en Noord-Korea-kenner, gaf verschillende lezingen over de achtergronden van de Koreaanse cultuur in het Drents Museum.

Hieronder zie je de aankondiging van één van haar lezingen.

Meer Your Planet media-artikelen

Wegens succes organiseert het Drents Museum op zondag 9 augustus wederom een bijzondere lezing over Noord-Korea in samenwerking met Your Planet.

Drents Museum -Assen
Tentoonstelling: De Kim Utopie – Schilderkust uit Noord Korea
April tot en met augustus 20

Leonieke Glasbergen, oprichter van deze reisorganisatie, vertelt tijdens deze lezing over haar ervaringen in Noord-Korea. De lezing Noord-Korea ontrafeld. Een reis langs achtergronden en symboliek is gratis voor museumbezoekers en start om 13.00 uur in de Statenzaal. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wees er wel tijdig bij in verband met de zaalcapaciteit. 

Museum Assen - Kim Utopia

Kunst als propaganda
Kunst kan indruk maken door de schoonheid, maar in Noord-Korea dient kunst ook als een hoger doel: het overbrengen van een ideologie. Door te kijken naar de achtergronden en de ontstaansgeschiedenis wordt het raadselachtige Noord-Korea ontrafeld. De lezing geeft inzicht in de symboliek die je als bezoeker in de tentoonstelling De Kim Utopie – Schilderkunst uit Noord-Korea  terug kunt vinden.

Lezing over Noord-Korea in het Drents Museum www.jouwnoordkoreareis.nlLeonieke Glasbergen
Leonieke Glasbergen is oprichter van Your Planet, een gespecialiseerde reisorganisatie die exclusieve reizen naar Noord-Korea aanbiedt. Zij begeleidt deze groepsreizen en zet zich persoonlijk in voor culturele uitwisselingen tussen Noord-Korea en Nederland. Zo ontving zij eind 2014 een delegatie Noord-Koreaanse kunstenaars die ze rondleidde in Nederland om inspiratie op te doen van de Nederlandse kunst en architectuur.

Tentoonstelling De Kim Utopie
Tot en met 30 augustus 2015 geeft het Drents Museum aan de hand van ruim 80 schilderijen en werken op papier een unieke inkijk in het gesloten en onbekende Noord-Korea. De schilderijen zijn in de periode van 1960 tot 2010 door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst gemaakt en laten zien hoe het regime socialistisch-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. Tegelijkertijd geeft het Drents Museum met de fototentoonstelling North Korean Perspectives een alternatieve kijk op het land. De foto’s bieden een tegenwicht aan het gecontroleerde beeld, zoals verspreid door de Noord-Koreaanse staat. Bron: Drents museum.

Meer Your Planet media-artikelen