BNR reizen | Op vakantie bij de bad guy

BNR Travel franmentBNR Nieuwsradio vroeg zich af waarom steeds meer mensen kiezen voor een vakantie in een "fout land". 

Verslaggeefster Elfanie Toe Laer vroeg Leonieke Glasbergen hoe dat zit met Noord-Korea.

Beluister het interview hier.

Meer Your Planet media-artikelen

Op vakantie bij de bad guy

BNR Nieuwsradio | reizen
Elfanie Toe Laer – Verslaggever
Pieter van den Akker – Journalist
21 februari 2013

BNR Nieuwsradio - Fragment - Your Planet Travel

Laten we eens origineel doen! Dat lijken steeds meer mensen te denken als zij hun vakantie boeken…

Conflictgebieden, landen waar de sfeer onveilig, grimmig en gevaarlijk is, winnen aan populariteit. Uit nieuwsgierigheid boeken mensen reizen naar de vreemdste landen waar je lang niet altijd in vrijheid de toerist kunt uithangen. Maar, een belevenis is het wel.

Propaganda
“Het is voor een deel een beetje een propagandatourtje”, zegt Leonieke Glasbergen van Your Planet Travel. Verslaggever Elfanie toe Laer: “Het schrikbewind en de atoomproeven ten spijt, steeds meer mensen willen hun vakantie vieren in een, op z’n zachtst gezegd, semi-conflictgebied. Bijvoorbeeld ook in Noord-Korea.”

“Je krijgt te zien wat het regime wil dat je ziet, dus dat zijn vooral de mooie dingen. We zien Noord-Korea vooral negatief in het nieuws. Het land is echt de bad guy, maar er wonen ook gewone mensen en hoe is het leven voor hun?”

Communisme
Dat willen de mensen weten en daar kan voor gezorgd worden. Glasbergen: “Je reist gewoon met de bus door het land. Maar je kunt ook een ritje maken met de metro bijvoorbeeld. Dan zit je wel gewoon tussen de mensen. Je kunt bijvoorbeeld naar het circus, dat is ook heel leuk. Er zijn heel veel voorstellingen. In de zomer wordt de Mass Games georganiseerd, een enorm spektakel waaraan 100 duizend artiesten meedoen. Het is het ultieme voorbeeld van communisme, hoe je met z’n allen het individu ondergeschikt maakt aan het geheel.”

Niet goedkoop, zegt onze verslaggever. “Je betaalt al gauw 180 euro per dag. Maar dat is inclusief alles. Je hoeft hier niet bang te zijn dat je verder nog de kans krijgt om veel geld uit te geven. De bewegingsvrijheid is minimaal.” Glasbergen vult aan: “Überhaupt wandelen door een stad is heel lastig. Dat hebben ze liever niet. Zelfs de kleine afstandjes gaat het meestal met de auto. En altijd zijn de gidsen erbij.”

Misschien denkt u nu ‘laat maar’. Dit land is inderdaad geschikt voor fijnproevers. De grote massa zal zich waarschijnlijk meer interesseren in íets vrijere landen. Bron: BNR Nieuwsradio

Meer Your Planet media-artikelen