In Noord-Korea tijdens één van de belangrijkste feestdagen

Periode: september 2019
Your Planet reizigers: Oscar en Juriaan
Soort reis: join-inreis 9 september en Oogstviering
Bestemming: Noord-Korea
Reisduur: 13 dagen


ANNYONGHASIMNIKKA (Hallo)

Al heel lang was ik samen met een vriend geïnteresseerd om naar Noord-Korea te gaan. We hadden reeds een hoop documentaires over Noord-Korea gezien en begonnen ons steeds meer te verdiepen in een reis naar dit bijzondere land. Nadat we naar de voorlichtingsavond van Your Planet waren geweest, waren we dusdanig enthousiast geworden dat we besloten om een reisvoorstel te laten maken.

In contact met de vriendelijke Koreanen

We hebben gekozen voor de Groepsreis ‘Noord-Korea 9 september & Oogstfeestviering’. Op 9 september wordt de Oprichting van de Staat gevierd, één van de belangrijkste feestdagen in Noord-Korea. Op deze dag krijg je de kans om in contact te komen met de Noord-Koreanen. Dit kan ‘s ochtends tijdens de Mass Dance, maar ook ’s middags in het park. Bij de Mass Dance staan er honderden studenten te dansen op het plein en je kan dan met ze meedansen, wat een hele gave ervaring was.

Na deze Mass Dance maakten we een wandeling in het park waar de Noord-Koreanen met de hele familie aan het eten en dansen zijn. Hier zie je dat mensen graag in contact met je willen komen. Ze zwaaien naar je, vragen je ten dans of zelfs of je mee komt eten. Noord-Korea is een fantastisch mooi land en de Noord-Koreanen zijn super vriendelijke mensen.

De spectaculaire Mass Games

Een ander hoogtepunt van de reis was de Grand Mass Gymnastics and Artistic Performance “The Land of the People”, oftewel de Mass Games. Dit was echt het meest spectaculaire en bijzondere wat we hebben gezien. We hebben er met de groep de hele avond, onder het genot van een Noord-Koreaans biertje (wat trouwens heel erg lekker bier is), nog over nagepraat.

Mass Games Noord-Korea

 

Kim Il-sung en Kim Jong-il

Wat ook erg bijzonder was, was het bezoek aan Kumsusan Palace of the Sun. Dit is het mausoleum waar Kim Il-sung en Kim Jong-il opgebaard liggen. Het was een erg indrukwekkend gebouw en ook apart om ze daar zo in het echt te zien liggen. Voor deze dag wordt er van je verwacht dat je netjes gekleed bent en tevens dien je die dag meerdere malen te buigen voor zowel de standbeelden als de lichamen van de overleden leiders. Dit is (merkbaar) een spannende dag voor je gidsen, dus probeer zo goed mogelijk naar je gidsen te luisteren.

Een band met de gidsen

Door elke keer netjes mee te doen met wat onze gidsen ons vroegen en door respect te tonen voor hun gewoontes en gebruiken, hadden we als groep echt een geweldige band met ze opgebouwd. Hierdoor merkten we dat ze ons vertrouwden en mochten we uiteindelijk ook meer.

Juriaan en Oscar met hun lokale gids in Noord-Korea

Ze regelden ze ook nog leuke extra dingen voor ons. Zo trakteerden ze ons af en toe op een biertje of ijsje, maar hadden ze ook voor ons geregeld dat we naar de WK voetbalwedstrijd Noord-Korea tegen Libanon mochten. Het hoogtepunt van de wedstrijd is dat we een dag later op de Noord-Koreaanse staatstelevisie te zien zijn geweest.

Zie video van Youtube op 1:40.

Al met al was Noord-Korea een bijzonder interessante en onvergetelijke reis. We gaan zeker nog een keer terug!

Lees meer verhalen