Glorierijke Reis

Periode: september 2018
Your Planet reizigers: Rolf
Soort reis: individuele reis
Bestemming: Noord-Korea
Reisduur: 5 dagen


Voorbereiden op de grote reis

Toevallig verschijnen er net vóór mijn vertrek naar Noord-Korea twee interessante boeken over dat land, te weten ‘De B.V. Noord-Korea’, ‘Een kernmacht in de marge’ en ‘De Kim-dynastie: Geschiedenis van Noord-Korea’. Ik lees beide boeken ter voorbereiding op mijn reis – het lijkt me niet verstandig om deze enigszins kritische publicaties op vakantie mee te nemen. De tandenborstel en een net overhemd stop ik in de reistas; de inhoud van beide boeken stop ik in m’n hoofd.

Het wordt mijn vierde reis naar de Democratische Volksrepubliek Korea, zoals Noord-Korea officieel heet, en het hoofddoel van de vakantie dit keer is het bijwonen van het massaspektakel “Het Glorierijke Vaderland”. Deze grootse, artistieke manifestatie zal door duizenden en duizenden mensen in het immense 1 Mei-stadion in Pyongyang opgevoerd worden. De première zal zijn op 9 september – op die datum werd in 1948 de republiek opgericht. Het land bestaat dus precies zeventig jaar en dat is een mooie aanleiding voor een fuif.

Daarnaast wil ik een aantal locaties bezoeken waar ik nog niet eerder geweest ben, bijvoorbeeld de Pyongyang filmstudio’s. Ook zijn er bezienswaardigheden waar ik wat langer dan de vorige keer wil rondkijken, zoals het indrukwekkende Oorlogsmuseum van de Vaderlandse Overwinning. In overleg met Your Planet wordt een verlanglijstje opgesteld. Dit keer reis ik individueel, zodat ik wat flexibeler kan zijn. Kortom, ik ben helemaal klaar voor een lang weekeinde Pyongyang.

De grote leider in levende lijve

Er klinkt trompetgeschal. Vuurpijlen worden de lucht ingeschoten. De mensenmenigte juicht. Daar komt hij het enorme 1 Mei-stadion binnengelopen: Maarschalk Kim Jong-un! De grote leider is ook van de partij. “Hoera, Hoera!” jubelt het volle stadion. Het feest kan beginnen, want De Briljante Kameraad is binnen! Op de tribune zit ik pak ’m beet een meter of honderdtwintig van hem vandaan. “Hoera, Hoera!”.

Het massaspektakel “Het Glorierijke Vaderland” kent ook een actueel tintje: er wordt diverse keren verwezen naar de legendarische ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Het publiek in het stadion waar 150.000 mensen inpassen, applaudisseert enthousiast bij het zien van de televisiebeelden van die historische ontmoeting eind april dit jaar.

De Massaspelen kennen nog meer verwijzingen naar hoop op verzoening tussen Noord- en Zuid-Korea, zoals honderden dansers die een herenigd Koreaans schiereiland uitbeelden en getoonde slogans als “Het nieuwe tijdperk van vrede, welvaart en eenwording”. Wat bijzonder dat ik deze unieke performance mag bijwonen – mijn vakantie is geslaagd!

Het Oorlogsmuseum van de Vaderlandse Overwinning

De overige dagen breng ik onder meer een bezoek aan het Oorlogsmuseum van de Vaderlandse Overwinning. Een museumgids leidt me persoonlijk rond door expositieruimten waar ik niet eerder ben geweest. Ik bezoek bijvoorbeeld een zaal die gewijd is aan recente militaire ontwikkelingen en krijgshaftige schermutselingen van de afgelopen jaren.

Rol van koning

Op mijn verlanglijstje prijken ook de Pyongyang filmstudio’s en samen met een Nederlands koppel bekijk ik die opnamelocaties aan de rand van Pyongyang. Ik wandel door historische straten uit onder meer Zuid-Korea, Japan en Korea van vóór de scheiding, en langs een paar Europees uitziende huizen. Op een compleet verlaten filmset mag ik gehuld in wat carnavalskleding voor spek en bonen de rol van een Koreaanse Koning spelen.

Eigenlijk ben ik al de hele vakantie de koning te rijk: De twee gidsen en de chauffeur bezorgen mij een prachtige tijd en tonen op een ontspannen manier hun land.

Heerlijke herinneringen

Bij thuiskomst zie ik dat er over het zojuist bezochte land weer een nieuw boek is uitgekomen, getiteld ‘Het kluizenaarskoninkrijk: Over de opkomst en toekomst van Noord-Korea’. Ik koop het direct. Ook de inhoud van dit boek stop ik in m’n hoofd, samen bij die heerlijke herinneringen aan mijn avontuur in Noord-Korea.

Lees meer verhalen