Noord-Koreaanse kledingstijl

Geschreven door Mischa van Reenen

De Noord-Koreaanse kledingstijl

Tijdens mijn reizen kijk ik altijd graag naar de gewoontes van een bevolking. Hoe eten ze, wat is de omgangsvorm tussen man en vrouw, hoe begroet men elkaar, op welke tijdstippen wordt er gegeten etc.

Maar ook de stijl en hun manier kleden; wat is ‘in’ onder de jongeren, waar lopen mijn leeftijdsgenoten in en zie je verschillen hierin tussen de verschillende gebieden waar je doorheen reist. Tijdens mijn eerste bezoek aan Noord-Korea was ik hier dan ook ontzettend nieuwsgierig naar.

Wat is nu echt Noord-Koreaanse stijl?

Lokale bevolking in Hamhung in Noord-KoreaIn veel artikelen over Noord-Korea wordt er geschreven over de grauwheid van de mensen. Ze lopen in vodden of in alleen in kleren in de ‘kleuren’ zwart, donkerblauw, legergroen, beige en grijs. Door de media moet ik eerlijk bekennen dat ik persoonlijk ook een grauw beeld voor ogen had qua kleuren maar qua stijl had ik dit minder. Op voorhand was ik al geïntrigeerd door de ‘leger’ outfits van zowel man als vrouw. De stijl deed me namelijk denken aan de jaren ‘60.

Toch is de mode hier van een ondefinieerbare stijl. Want wanneer je je wat meer verdiept in de geschiedenis van de mode ontdek je al snel dat de stijl van de kleding van de Noord-Koreanen een mengelmoes is van verschillende stijlen. Met weinig tot geen invloed van de dure merken uit de (Westerse) wereld is dit niet heel gek.

Pyongyang stijl

De vrouwen in de hoofdstad Pyongyang dragen vaak een rok. Zakelijk mantelpakjes met schoudervullingen en kraagjes zijn veelal aanwezig in het straatbeeld van Pyongyang, iets wat mij doet denken aan eind jaren ’80 en de jaren ‘90. Maar ook mannen hebben veelal een zakelijke nette look, vergelijkbare jasjesstijl of ze lopen in pak. Je zou kunnen zeggen dat het wat traditioneel overkomt.

Toch kun je ook wat kleur spotten in Pyongyang;

Kleurtjes in Pyongyang www.jouwnoordkoreareis.nl

De gidsen

Wanneer je het land bezoekt, zal het je opvallen dat je gidsen netjes gekleed gaan. De vrouwelijke gidsen in mantelpakjes en de heren conservatief zakelijk.

Ik heb me laten vertellen door mijn vrouwelijke gids dat de gidsen zich zo netjes kleden als een blijk van respect naar de reizigers toe. Ik voelde me er vaak toch een beetje een slons door. Bij mijn volgende bezoek zal ik zeker er aan denken om wat nettere kleding mee te nemen.

Vaak ben ik net wat meer geïnteresseerd in de stijl van de dames omdat zij toch vaak wat meer een eigen stijl hebben dan mannen. En je zult het niet verwachten maar de dames in Pyongyang hebben wel degelijk een eigen stijl ontwikkeld door middel van een felgekleurde handtas met dierenprintje of om gewoon lekker helemaal in het rood gekleed te gaan.

Noordkoreaanse-dames-aan-het-werk-op-het-land-www.jouwnoordkoreareis.nl

Een uniek damesaccessoire in Noord-Korea zijn ook de fraai versierde parasolletjes tegen de zon. Het lijkt er op dat iedereen een ‘one of a kind’ parasolletje heeft en deze specifiek uitzoeken.

Mode op het platteland

Maar ook op andere plekken in Noord-Korea zoals bij een coöperatieve boerderij waarbij dames aan het werk zijn; de werkoutfit wordt gecombineerd met een mosterdgeel jasje.

Of kijk naar het straatbeeld Hamhung (aan de Oostkust) waar je de dames juist weer veelal in broeken ziet lopen. Je ziet hier wel degelijk ook verschillende kleuren terugkomen.

 

 Overal hoge hakken

Wat me ook opviel is dat bijna alle dames op hakken lopen, met uitzondering van diegene die op het land werken. Uiteraard is het niet allemaal even hoog maar zelfs de oudere dames hebben vaak nog een klein sleehakje. Het leuke van deze hoge hakken is dat ze ook nog eens in alle kleuren van de regenboog zijn.

Zelf was ik in de ban van de ‘leger’ damesjasjes. In het hotel in Pyongyang heb ik er één op maat laten maken. Als finishing touch heb ik de kleermaakster gevraagd of ik gouden knopen op de zakjes van mijn jasje mocht. Hieronder het resultaat.

Legerjasje Noord-KOrea www.jouwnoordkoreareis.nl

detail legerjasje Noord-Korea www.jouwnoordkoreareis.nl

knoop van legerjasje Noord-Korea www.jouwnoordkoreareis.nl

 

 

 

 

 

 

Chosun-ot (Koreaanse kleding)

Traditionele jurk Noord-Korea www.jouwnoordkoreareis.nlDat (bijna) alle vrouwen gek zijn van kleding is in mijn ogen ook in Noord-Korea echt een feit. Pas geleden werd er de twaalfde editie van een modefair gehouden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over traditionele Koreaanse jurken; de ‘Chima (rok) Jogori (blouse)’ of kort gezegd ‘Jogori’ genoemd.

De Jogori is gemaakt van de synthetische vezel vinalon (dat wordt gewonnen uit o.a. antraciet en kalksteen). De patronen en de variatie qua kleur hierin is enorm. De stof staat ook wel bekend als de Juche Fibre (Juche is de naam van de filosofie die President Kim Il Sung heeft ontwikkeld en waarop het gehele Noord-Koreaanse systeem gestoeld is).

Elke Koreaanse vrouw beschikt over een Jogori en deze worden veelal gedragen tijdens de feestdagen. Maar ook wanneer bijvoorbeeld ze het Kumsusan Sun Palace (mausoleum) bezoeken om eer te tonen aan de grote leiders.

Geen invloeden van buitenaf

Bij mijn volgende bezoek aan Noord-Korea hoop ik de kans te krijgen een zogenoemde ‘department store’ te bezoeken. Of misschien wel de Pyongyang Fashion Exhibition. Persoonlijk vind ik het erg bijzonder dat een land zijn eigen stijl heeft weten te behouden. Geen invloed van ‘ergens anders’. Waar zie je dit nog?

Boeddhistische Pohyon Tempel in Mt. Myohyang

Zelf op reis naar Noord-Korea?

Wil jij een reis maken naar het mysterieuze Noord-Korea maar weet je niet waar je allemaal rekening mee moet houden? Wat is de beste reistijd? Hoe zit het met het visum? En zo heb je misschien wel meer vragen.

10 tips voor een geslaagde reis

Om je een eind op weg te helpen hebben we een Noord-Korea Reisgids samengesteld. Hierin vind je de antwoorden op de 10 meest gestelde reisvragen over Noord-Korea.

Na het lezen van deze gids weet je precies waar je rekening mee moet houden bij het voorbereiden van jouw Noord-Korea reis!

En het mooie is, de gids is helemaal gratis!

Vul je naam en emailadres in om te starten met downloaden:

Veel leesplezier!

Met het downloaden van deze reisgids ga je akkoord met toekomstige contactmomenten van Your Planet per e-mail. Het is altijd mogelijk je af te melden voor e-mails. We beloven dat we jouw e-mailadres nooit zullen weggeven of verkopen aan derden.

Deze gids delen?

Wil je deze gids met anderen delen? Dat vinden wij prima. We vragen je wel om deze pdf niet rechtstreeks aan je vrienden of familie door te sturen. Verwijs je vrienden en familie naar de link waar deze pdf gedownload is, dan kunnen ze zelf de meest actuele versie downloaden.

Lees meer verhalen