Arirang Mass Games terug in 2018!

Onze Noord-Koreaanse bronnen bevestigen: De Arirang Mass Games komen terug!

Voorbereidingen Arirang Mass Games

Een datum is nog niet bekend gemaakt, maar dát de Arirang terugkomt is wel bekend. Onze Noord-Koreaanse partner heeft ons dit bevestigd. En in mei dit jaar zagen we zelf dat oefeningen op de pleinen van Pyongyang in volle gang zijn.

Wanneer kun je de Arirang zien?

Wij hebben wel een vermoeden wanneer je de Arirang Mass Games zult kunnen meemaken.

Dit jaar is 9 september de belangrijkste feestdag van het jaar. In 2018 wordt op die dag namelijk de 70e verjaardag van de Staat gevierd. Dit is een uitgelezen kans voor de Noord-Koreanen om de wereld te laten zien waartoe ze cultureel in staat zijn.

Zodra er definitief een datum of periode bekend wordt gemaakt zullen we het je uiteraard laten weten.

Wat is de Arirang Mass Games?

De wereld heeft het al sinds 2013 moeten stellen zonder dit megaspektakel. Ruim 100.000 artiesten doen mee aan de Arirang mass games. Samen brengen ze een ongeëvenaarde show, waarin het verhaal van Noord-Korea verteld wordt. Van de strijd tegen de Japanse bezetting, naar oprichting van de Staat, de Koreaanse Oorlog, en daarna de heropbouw van het land.

De Arirang mass games werd jarenlang opgevoerd in het Meidagstadion, het grootste stadion ter wereld. Het Meidagstadion van Pyongyang biedt plaats aan zo’n 70.000 mensen.

Drie elementen van de Arirang

De Arirang is opgebouwd uit drie elementen. Het eerste element speelt zich af op het veld in het stadion, waarop het verhaal wordt uitgebeeld. Soms in het klein en heel gedetailleerd. Vaak met duizenden artiesten, die synchroon dansen uitvoeren, of acrobatiek, vechtkunst, enzovoorts.

Uitbeelding oorlog Arirang

Het tweede element is de achtergrond. Op de tribune achter het veld vormen zo’n 40.000 studenten met gekleurde platen een aaneensluitend mozaïek. Het mozaïek wisselt steeds in razendsnel tempo.

Studenten draaien gekleurde bordjes in levend mozaiek

Het derde onderdeel is de muziek. Het lied Arirang vormt de leidraad door de voorstelling. Dit traditionele Koreaanse lied is zowel in Noord- als Zuid-Korea bijzonder geliefd en kan bijna gezien worden als een onofficieel volkslied voor Koreanen wereldwijd.

Film Arirang Mass Games

Maar wil je echt een indruk krijgen van wat de Arirang Mass Games is, dan moet je het filmpje kijken dat wij van de laatste Arirang in 2013 maakten:

Zélf de Arirang Mass Games meemaken?

We hebben een speciale reis gepland rond 9 september. Er is nog niets zeker, maar we verwachten dat je dán de Arirang Mass Games zult kunnen zien. Bij deze reis sla je twee vliegen in één klap. Je gaat namelijk ook naar de heilige vulkaan Mt. Paektu, een trip die maar heel zelden mogelijk is!

>>Bekijk de Paektu & 9 september reis

Er zijn ook nog een plaatsen op onze Noord-Korea fietsreis, óók gepland rond 9 september.

>>Bekijk de de fietsreis Noord-Korea

 

Lees meer verhalen