Fantastische ervaring in Noord-Korea

Periode: april 2017
Your Planet reiziger: Roel
Soort reis: Join-in fietsreis
Vakantiebestemming: Noord-Korea (Beijing en Hong Kong)
Reisduur: 10 dagen


Conclusie na een fantastische ervaring in Noord-Korea

Terugkijkend op de reis, ik heb het vaker gehoord en gelezen, heb ik na mijn bezoek aan Noord-Korea meer vragen dan antwoorden gekregen.

Noord-Koreanen zijn geen robots. Het zijn vriendelijke, trotse, gastvrije mensen. Zeker niet alles is nep, in tegendeel zelfs. Ik heb zelfs twee vrouwen met elkaar op de vuist zien gaan.

Interactie met Noord-KoreanenMaar wat de mensen nu écht vinden, denken en voelen, daar ben ik nog niet achter gekomen. Het is ook heel lastig daar achter te komen. Wel zijn het nieuwsgierige mensen, alleen jammer dat men elkaar in de gaten houdt, waardoor de afstand met mensen groot blijft.

Hoe ziet dagelijks leven eruit, wat doet men in de vrije tijd, is er ruimte om te reizen binnen het land, hoe vaak ziet men familie, wat weet men van de rest van de wereld, welke muziek vindt men mooi (onze gids kende Andre Rieu)? Het was in ieder geval een reis met een fantastische ervaring.

Net als bij ons wonen er gewoon mensen net als jij en ik. Ze krijgen alleen een ander beeld voorgeschoteld van de wereld. Afgesloten van de rest. De mensen hebben (misschien iets te veel) discipline, waar wij zeker wel wat van kunnen leren. Het is een prachtig land, je waant je terug in de tijd. Er wordt veel aandacht besteed aan kunst en pracht en praal.

Noord-Korea fantastische ervaring

Het beeld dat ze je willen meegeven is zeker gekleurd, maar laten wij onze toeristen ook niet liever onze mooie dingen zien in plaats van de minder mooie? Dat heb ik in meer landen meegemaakt. Constant twee gidsen om je heen niet trouwens…

Ondanks de spanning raad ik het iedereen aan

Al met al kan ik iedereen aanraden, die nieuwsgierig is naar het land, een reis te maken. Ik heb me ondanks de spanningen, ik werd voor gek verklaard naar Noord-Korea te gaan, geen moment onveilig gevoeld. Heb me nooit ongemakkelijk gevoeld. Spannend is misschien een betere verwoording.

Ik vraag me serieus af of het momenteel niet gevaarlijker is naar Londen, Parijs, Nice, Berlijn of Istanboel te gaan dan naar Noord-Korea…. Als toerist overvallen of ontvoerd worden, het zal je in Noord-Korea in geen geval gebeuren. Zolang je je maar respectvol gedraagt naar hun normen en waarden hoef je je geen zorgen te maken.

Laat je niet tegenhouden door spanningen of angst, een bezoek aan het land is meer dan de moeite waard. Je leeft maar één keer en pak die kans om een ervaring te hebben die je nergens anders op deze planeet zult krijgen. Als je geen risico neemt, neem je ook een risico, zei iemand ooit tegen me, kortom neem risico en pak de kans die je misschien nooit meer zult krijgen… nu kan het nog!

Fietsen in Noord-Korea

Uitgebreid reisverslag Noord-Korea

Dit verhaal is mijn ervaring en ik hoop dat iedereen door mijn uitgebreid reisverslag een beeld kan krijgen van het land.

Om echt een goed beeld en gevoel te krijgen zal je het land toch echt zelf moeten bezoeken… als je net als ik, Wanderlust hebt… zeker doen!

Om een (heel) lang verhaal kort te maken, ik ga nog een keer terug. Mocht je gaan, ben brutaal en maak zoveel als mogelijk contact met de bevolking. Iets wat ik een volgende keer zeker weer en meer zou doen.

Dansen met Noord-Koreanen fantastische ervaring

Groet aan de vriendelijke mensen uit Noord-Korea

Via deze weg wil ik nog mijn reisgenoten bedanken voor de onvergetelijke ervaring die we gedeeld hebben en veel lol die we gehad hebben.

Ook een hartelijk groet en dank aan de dames van het reisbureau Yourplanet (jouwnoordkoreareis.nl) voor de fantastische reis die ze samengesteld hebben en goede voorlichting die we hebben gehad.

Uiteraard ook een vriendelijke groet aan onze gidsen Yu en An en buschauffeur John en dank dat we onze paspoort weer terug mochten krijgen haha…   ik hoop dat deze groet hen ooit bereikt (misschien via toekomstige reizigers)…

Ook een groet aan de vriendelijke mensen uit Noord-Korea!

Lees meer verhalen