Reizen naar Noord-Korea tijdens spanningen in juni 2017

Periode: juni 2017
Your Planet reiziger: Nick
Soort reis: Individuele rondreis
Vakantiebestemming: Noord-Korea (Beijing en Zuid-Korea)
Reisduur: 5 dagen


Ondanks alle spanningen toch reizen naar Noord-KoreaSpanning bij Grensposten Noord- en Zuid-Korea www.jouwnoordkoreareis.nl

Middels een zelf samengestelde reis (met bouwstenen) ben ik alleen naar Noord-Korea afgereisd. Mijn gehele vakantie bestond uit een bezoek aan Beijing, Noord-Korea en Zuid-Korea. Een van de doelen die ik voor mezelf had gesteld, was een foto maken met een militair én de grens van beide Korea’s. Ondanks alle spanningen rondom Noord-Korea heb ik besloten toch te gaan en heb ik begin juni de nachttrein gepakt naar Pyongyang vanuit Beijing.

Mijn ervaring in Noord-Korea

Ik heb Noord-Korea als een tweedelig land ervaren, waarbij er een gigantisch contrast is tussen de hoofdstad Pyongyang en het platteland.

Ik raad daarom ook alle reizigers aan om in ieder geval heen of terug de trein te nemen vanuit Beijing / Dandong, om Noord-Korea zo volledig mogelijk te zien.

Eenmaal aangekomen in Pyongyang wachtten er twee gidsen, bestaande uit twee jonge dames, en een taxichauffeur op me. Wees maar niet ongerust dat je verdwaalt of dat je ze niet kunt vinden; ze weten namelijk al alles over je voordat je het land inreist. Ik zal inhoudelijk niet te veel verklappen van het programma maar de volgende agendapunten heb ik onder andere beleefd in Noord-Korea;

– DMZ (De-Militarized Zone)
– Pyongyang
– Kaesong
– Shooting Range
– Circus
Feestdag: International Children’s Day (1 juni)
– Funfair / kermis
– Speciaalbier bar

Geven en nemen

Ondanks dat je niet uit de kraan kunt drinken, is het eten heerlijk en veilig. Je krijgt vaak veel en afwisselend eten en ze hebben lekker bier. Gedurende je reis wordt je continu begeleid door de gidsen, wat de eerste dag even wennen is.  Wat ik wel geleerd heb is dat je moet “geven en nemen”. Oftewel als je niet wegloopt bij je gidsen, respect hebt voor hun cultuur en normen, wordt je ook redelijk vrijgelaten in wat je wilt doen.

Verder word je ook wat persoonlijker met de gidsen en bespreek je veel onderwerpen. In mijn situatie hebben wij uitvoerig gesproken over Trump, relaties, raketten, Zuid-Korea en zelfs hun leider. Ik raad iedereen aan, ook in deze tijd, gewoon het land te bezoeken.

Mijn persoonlijke tip is om het te combineren met Zuid-Korea omdat dan de verschillen en de Koreaanse oorlog des te duidelijker worden.

Reizen naar Noord-Korea tijdens spanningen

De volgende taboes zou ik graag uit de wereld helpen;

  • Foto’s maken mag niet of is moeilijk
    Ik heb meer dan 150 foto’s en filmpjes gemaakt, met en zonder leider, uit zowel de losse hand en rijdende voertuigen. Nogmaals het is geven en nemen. Vraag het altijd netjes en het komt zelden voor dat het niet mag. Eenmaal heb ik gehad dat ik tijdens shows of sommige musea geen foto’s mag nemen, maar dit mag in Nederland ook niet….
  • Je moet buigen en respect hebben voor hun leider, anders….
    Veel mensen verdraaien hun ideologie hierachter. Zie het als een godsdienst die tevens onderdeel uitmaakt van een van hun belangrijkste tradities. Oftewel ga maar eens naar een streng gelovig land en maak een god belachelijk. Je hoeft niet perse te buigen maar zij waarderen het ten zeerste als je het wel doet. Als je laat zien dat je respect teruggeeft (je bent tenslotte in hun land, daar kies je zelf voor) dan bedanken ze je hiervoor tot aan de laatste dag. Maak hen hiermee blij en jij mag onbeperkt foto’s maken!
  • Het land is onveilig, je kunt zo vast gezet worden, Trump is gevaarlijk….
    Als Amerikaan wil je er misschien niet momenteel heen. Uit alle musea merk je ook dat zij als nummer één vijand gezien worden. Echter heb ik mijzelf geen moment onveilig of opgedrongen gevoeld. Nogmaals; ik was daar alleen, niet met een groep.

Spierballen showen op politiek niveau

Bij de grenspost merk je ook heel duidelijk dat de “oorlog” en boze woorden van diverse politici enkel op dat niveau worden uitgevochten. Bij de grens praten de Noord- en Zuid-Koreanen zelfs met elkaar. De meest onstabiele factor waar men, denk ik, bang voor is, is de Amerikaanse president Trump. Echter hebben de Noord-Koreaanse leider en Trump één ding gemeen en dat is spierballen laten zien. Ik geloof niet dat er in de komende jaren ook maar een conflict zal uitbreken. Noord-Korea is wekelijks in het nieuws, wat wij zien als een dreiging en wat Noord-Korea gebruikt als propagandamiddel voor hun eigen mensen.

Sterker nog, ik had internationaal nieuws in het hotel. Als je tegenwoordig bekijkt wat er alleen al binnen Europa gebeurt qua aanslagen en je vervolgens uit het raam naar beneden kijkt, merk je dat de onwetendheid van de bevolking eigenlijk heel onschuldig is. Als Europeaan hoef je daarom echt niet bang te zijn,want het is meer toneel dan dat het echt gevaar is.

In Noord-Korea hebben ze vreemde regels en zijn de mensen gehersenspoeld

Er zijn inderdaad wel wat aparte zaken die ik heb gezien, dit maakte de trip ook extra interessant. Maar bekijk “alle verhalen” ook eens van de andere kant. Men vindt Noord-Korea een vreemd land en je hoort hier en daar wat mysterieuze verhalen. Vanuit westerse zijde / propaganda is het dan ook zeer interessant om verhalen aan te dikken of te verzinnen. Zo heb ik namelijk veel gezien en van alle verhalen die je kent en hoort zal ongeveer de helft maar waar zijn.

Mooiste ervaring tijdens mijn bezoek aan Noord-Korea

De mooiste ervaring is het contact met de Noord-Koreanen. Mensen uit het Westen zien hen als geprogrammeerde robots, echter vergeet men dat het ook gewoon mensen zijn. Je kunt het met je gidsen echt over van alles hebben en zij zijn zeer open om meer informatie te ontvangen. Zo wisten mijn gidsen alles van Facebook, kende ze Schiphol (bewijslast is hun beschrijving) en weten ze wel degelijk dat zij op veel vlakken in hun land achterlopen op Europa. Een groot gedeelte van de bevolking, niet allen, zijn gelukkig met wat ze hebben en genieten van hun dagelijkse communistische leven.

Kortom; ik heb zeer genoten van mijn vakantie in de DPRK. Ik heb veel gezien, lange dagen gemaakt, interessante mensen ontmoet en prachtige verhalen om thuis te vertellen. Het is echt de moeite waard naar Noord-Korea te gaan en verrast te worden. Zelf ben ik met honderd vragen heen gegaan en met tweehonderd vragen teruggekomen.

Oordeel zelf…! Ga er open-minded heen, je zult verrast staan.

Lees meer verhalen