Marathon in Noord-Korea tijdens spanningen

Finish Pyongyang Marathon Noord-Korea

Datum: april 2017
Your Planet reiziger: Wouter & reisgenoot
Soort reis: Individuele reis
Vakantiebestemming: Noord-Korea
Reisduur: 10 dagen

Wouter en zijn reisgenoot maakten Noord-Korea tijdens spanningen mee. Wouter liep op 9 april 2017 de volledige Pyongyang marathon.

De twee vrienden maakten een individuele rondreis en verbleven ook in Noord-Korea tijdens de Geboortedag van President Kim Il Sung, een belangrijke feestdag.

Noord-Korea tijdens spanningen krijgen we regelmatig vragen over. Lees hier over de wat er in die periode speelde rond Noord-Korea.


In Noord-Korea tijdens spanningen

Donderdagnacht zijn we teruggekomen van onze reis door DPRK en China. Ik heb inmiddels begrepen dat er een aantal keer contact is geweest tussen jullie en mijn ouders vanwege de opgelopen spanningen. Ik wil jullie in ieder geval bedanken voor de goede zorgen op dat gebied, dat waarderen we heel erg!

Zelf hebben we niet heel veel meegekregen van de opgelopen spanningen, al hebben we door contact met het thuisfront wel iets van de mediaberichten meegekregen. Eigenlijk hebben we ons alleen aan de vooravond van Day of the Sun een uurtje zorgen gemaakt, maar dat hebben onze gidsen bijzonder snel weg kunnen nemen.

Al met al vonden we de DPRK zeer indrukwekkend en dit was toch niet onze eerste verre reis. Heel bijzonder en met geen enkel ander land te vergelijken.

Onze ervaring met de Noord-Koreaanse gidsen

En via jullie zou ik ook nog een paar positieve woorden aan onze gidsen willen wijden. Hopelijk kunnen jullie dit weer doorgeven aan de organisatie in de DPRK, want wij hebben hen bijzonder gewaardeerd. Zij hebben echt werkelijk alles gedaan om het ons zo goed mogelijk naar de zin te maken en om ons een zo comfortabel mogelijk gevoel te geven.

Extra dieetwensen met betrekking tot de voorbereiding voor de marathon waren geen probleem en daar hebben ze echt wel moeite voor gedaan.

De verkenning van het marathonparcours was lastig omdat een groot gedeelte al was afgezet en daardoor onbereikbaar met de auto. Maar Hwi Jong, onze vrouwelijke gids, had echt het gehele parcours in haar aantekeningenboekje opgenomen. Ze wist mij precies te vertellen op welke wegen ik zou lopen, waar de weg omhoog of omlaag zou gaan, waar het keerpunt was enzovoort. En een groot gedeelte van het parcours hebben we via een omweg toch ook nog weten te verkennen. Echt heel bijzonder hoe goed ze dat allemaal voor me had uitgezocht.

Start Pyongyang Marathon Noord-Korea tijdens spanningen

Geboortedag van President Kim Il Sung

Rondom de spanningen met de VS aan de vooravond van Day of the Sun deden de gidsen bijzonder hun best om ons een zo comfortabel mogelijk gevoel te geven. Ik bespeurde daar oprecht medeleven en bezorgdheid om ons. Niet vanwege eigen belang, maar omdat ze onze laatste dag in DPRK zo leuk en bijzonder mogelijk wilde maken. We hebben ook vooral daardoor nog een superleuke Day of the Sun gehad, zonder dat we ons ook maar een moment zorgen hebben gemaakt.

Bovendien was vooral zij ook nog echt een goede gids en wist ze over elk monument, stad etc. elk feitje zo ongeveer te vertellen. Ik vond het daarom ook lastig om aan het eind van onze reis afscheid te nemen van de gidsen, aangezien afscheid in dit land ook echt afscheid is.

Om een lang verhaal kort te maken: We hebben bijzonder genoten van onze reis door DPRK (wie weet gaan we nog eens terug) en dat heeft zeker ook te maken met de goede organisatie vanuit Your Planet. Dank daarvoor!

Wouter

 

Lees meer verhalen