Mt. Paektu, Noord-Korea’s meest vereerde berg

Waarom is Mt. Paektu zo belangrijk?

Je ziet ‘m op afbeeldingen door het hele land. Zeker als je erop let; dan kom je ‘m steeds vaker tegen: Noord-Korea’s meest vereerde berg, de iconische Mount Paektu (Mt. Paektu in het kort).

Bij het belangrijkste monument van Noord-Korea, het Mansudae Grand Monument in Pyongyang, heeft Mt. Paektu een prominente plaats achter de standbeelden van de leiders. Hoe kan het dat die berg zo belangrijk is? Wat hebben de Noord-Koreanen met die berg?

Wat is Mt. Paektu eigenlijk?

Paektusan, zoals de Koreanen de berg noemen, betekent “eeuwig witte berg”. De piek is een groot deel van het jaar besneeuwd, vandaar de naam. In China staat de berg bekend als Changbaishan, wat dezelfde betekenis heeft.

Mt. Paektu is een vulkaan, die precies op de grens tussen China en Noord-Korea ligt. Ruim duizend jaar geleden kwam de vulkaan tot een grote uitbarsting waardoor de piek van de berg werd weggeblazen. In de gigantische krater die achterbleef, ontstond een hemelsblauw meer: Lake Chon (hemels meer).

Mt. Paektu vanuit de ruimte in de winterLake Chon is de bron van de Yalurivier die van Mt. Paektu naar het westen stroomt, en de Tumenrivier, die zijn weg vindt naar het oosten. Tezamen vormen deze rivieren de grens tussen Noord-Korea en China.

Mt. Paektu is met haar 2744 meter niet alleen de hoogste berg op het Koreaanse schiereiland, maar ook de hoogste berg van noordoost-China.

Vanuit de ruimte bezien lijkt het wel de Lonely Mountain, uit de Hobbit. Ook vanaf de grond is de berg zeer indrukwekkend.

Geboorteplaats van de Koreaanse identiteit

Al sinds het begin der tijden heeft Mt. Paektu voor Koreanen een bijzondere betekenis. De stichter van het eerste Koreaanse rijk, koning Tangun, werd (zo’n drieduizend jaar geleden) geboren op Mt. Paektu. Volgens de mythen was zijn vader Hwanung, een goddelijke koning die vanuit de hemel was neergedaald op Mt. Paektu. Hwanung trouwde een beer, die hij veranderd had in een mooie vrouw en samen kregen ze Tangun.

Naast dat Tangun de eerste koning van Korea was, heeft hij volgens legenden ook de acupunctuur en moxatherapie uitgevonden. Een leider van mythische proporties dus.

De legende van Kim Jong Il

Tangun is niet de eerste leider die op Mt. Paektu is geboren. Niemand minder dan Kim Jong Il (vader van de huidige leider Kim Jong Un) is volgens de officiële lezing geboren in een hutje op Mt. Paektu. Dit zou tijdens de Koreaanse oorlog gebeurd zijn.

Beschermer van de troepen

Kim Il Sung (vader van Kim Jong Il en grondlegger van de Noord-Koreaanse staat) moest in de oorlog zijn troepen onder druk van de Amerikanen terugtrekken tot in het uiterste noorden van het land. Hij nam zijn toevlucht tot Mt. Paektu. Daar zou hij de kracht vinden om het tij te keren. Dat gebeurde ook. Hij vond een bondgenoot in de Chinezen en wist zich een weg terug te vechten tot de huidige status quo bereikt werd.

Magische kracht

Mt. Paektu heeft voor Noord-Koreanen een soort magische kracht. De berg beschermt en geeft als het ware een goddelijke energie af. Als vulkaan heeft Mt. Paektu ook een creërende kracht. Nieuw land wordt geboren uit het diepst van de aarde. In die zin representeert Mt Paektu de “oer-moeder”.

Een leider is gemaakt

Die magische kracht van Mt. Paektu heeft geholpen om Kim Jong Il de status te geven die hij nodig had. Kim Il Sung was al een soort halfgod. Hij heeft de Koreanen bevrijd van de Japanners en er gedurende tientallen jaren een welvarende natie van weten te maken. Maar niemand kende de zoon Kim Jong Il, die hem opvolgde. Het verhaal, dat Kim Jong Il geboren was op Mt. Paektu, was heel belangrijk om hem ook een stukje “goddelijke” kracht te geven.

Verbondenheid

Mt. Paektu is dus veel meer dan simpelweg een mooie berg. De verbinding die Noord-Koreanen voelen met Mt. Paektu is onderdeel van de culturele identiteit.

Bezoek aan Mt. Paektu

Incidenteel is het mogelijk om Mt. Paektu te bezoeken. Ik kan je vertellen dat dat een fantastische ervaring is. De berg is imponerend, majestueus en van verbluffende schoonheid. Ik begrijp het heel goed dat de Koreanen zo veel betekenis hechten aan deze berg.

Paektusan www.jouwnoordkoreareis.nl

Mt Paektu in oktober

Je kunt er in Noord-Korea alleen komen met het vliegtuig. Er gaan geen lijndiensten, dus er moet speciaal een vliegtuig gecharterd worden. In 2016 bieden wij je de mogelijkheid om er naartoe te reizen. Dit is heel bijzonder en komt niet ieder jaar voor.

Wil jij er naartoe?

Je kunt in 2016 mee met onze meest bijzondere reis: de Pioniersreis. Dit is een groepsreis met een Nederlandse reisbegeleider.

Je kunt in 2016 ook kiezen voor de Liberation Day reis. Daarbij sluit je je aan bij een klein groepje medereizigers.

Ten slotte is er nog de mogelijkheid om in 2016 een bezoek aan Mt. Paektu op te nemen in je individuele reis. Kies dan voor de bouwsteen Mt. Paektu, en reis in augustus.

Lees meer verhalen