Langs de grenzen van Noord-Korea: Yanji

Door: Leonieke Glasbergen
Gepubliceerd: 17 oktober 2015

Yanji

Op zoek naar de interactie tussen Noord-Korea en China

Terug van Noord-Korea… wat een reis! Ik was met onze Noord-Korea Bordersreis op weg tijdens een bijzondere periode. Op 10 oktober werd het 70e jubileum van de Koreaanse Arbeiderspartij gevierd, de belangrijkste Noord-Koreaanse feestdag van 2015.

Onze reis voerde ons langs de grenzen van Noord-Korea en China. Het thema: Noord-Korea Borders; een inkijkje in hoe China en Noord-Korea met elkaar verweven zijn.

De reis begon in Yanji, hoofdstad van de Koreaanse autonome regio in China, tegen Noord-Korea aan gelegen. In verschillende blogs zal ik vertellen over onze ervaringen aan de grenzen van Noord-Korea. Ik start met Yanji.

Yanji, Koreaanse stad in China

Ongeveer de helft van de bevolking van Yanji is Koreaans. Eind 19e eeuw staken Koreanen de rivier over naar China toen er een hongersnood woedde. Sindsdien was lange tijd het grootste deel van de bewoners hier Koreaans. Nu komen er steeds meer Chinezen wonen. Op straat zien we dat naambordjes in twee talen worden weergegeven: Chinees en Koreaans.

Tijdens ons bezoek aan de Yanbian universiteit in Yanji, wist onze lokale gids te vertellen dat de Koreanen in deze regio veel meer kansen hebben op de arbeidsmarkt dan Chinese afgestudeerden. Door hun kennis van zowel de Chinese als de Koreaanse taal, zijn Koreaanse professionals gewild bij bedrijven die zaken doen met Zuid-Korea.

Koreaanse markt in YanjiOp de markt van Yanji zien we de eerste tekenen van handel tussen Noord-Korea en China. Veel van de aangeboden producten komen uit Noord-Korea: allerlei gedroogde paddenstoelen, kruiden, zeewieren en vissoorten. Koreaans is hier de voertaal.

We zijn hier eind september terwijl het Chinese mid-autumn festival plaatsvindt. Dit festival is gebaseerd op de maankalender en viert van oudsher de goede oogst.

Koreaanse dans

Dat ook Koreanen het mid-autumn festival vieren zien we in het park. Het is druk als we aan het eind van de middag een wandeling maken. We worden gelokt door muziek die vanaf de heuvel in het park speelt. Koreanen dansen en zingen hier met elkaar. Even waan ik me in Noord-Korea; het gaat hier precies zoals ik gewend ben van Noord-Koreaanse feestdagen.

Lees meer verhalen