Fietsen in Noord-Korea

Datum: april – mei 2015
Your Planet reiziger: Rolf Sikkink
Soort reis: Fietsreis met een groep
Vakantiebestemming: Noord-Korea
Reisduur: 12


Overbodige angstgevoelens

DPRK 2015 fietsrondreis“Weet je het allemaal wel zeker?”; “Vind je het eng om je paspoort in bewaring te geven bij die onberekenbare gastheren van dat raadselachtige land?”; “Zie je wel wat van het land als je altijd, altijd maar aan de leiband van die staatsgidsen moet lopen?“; ”Je draait daar door Rolf, want je mobiele telefoon heeft daar echt geen bereik en facebook kan je daar helemaal al niet bekijken.”; “Krijg je er trouwens wel voldoende fruit en groenten te eten?”; ”Steek je wel netjes je hand uit als je met de fiets afslaat – daar wordt heel streng gestraft hoor!” Wanneer ik mijn reis naar Noord-Korea voorbereid, zijn dergelijke vragen en opmerkingen niet van de lucht.

Maar nu, na thuiskomst in Nederland, kan ik met een gerust hart stellen: Het waren totaal overbodige angstgevoelens en misplaatste bedenkingen van het thuisfront. Het was juist een prachtige en zorgeloze vakantie in de Democratische Volksrepubliek Korea, zoals, zo benadrukte een van de gidsen, de formele naam van het land luidt. De reis bestond uit twee componenten: het bezoeken van bezienswaardigheden als het Mausoleum en het Museum van de Amerikaanse Wreedheden, en het maken van enkele fietstochten door het land van de Briljante Bevelvoerder Kim Jong-un.

Fietsfeest

DPRK 2015 fietsrondreisDe fietsroutes waren uitgestippeld in uiteenlopende landschappen, zoals in de hoofdstad Pyongyang, in de bergen en in een kustplaats. Ook ging een van de tochten over een vrijwel verlaten snelweg met de prachtige naam De Grote Weg van de Jeugdhelden. Ik heb de Democratische Volksrepubliek Korea zo mooi kunnen verkennen – “Wauw!” – en meer gezien van het land dan wanneer je je daar alleen per auto zou verplaatsen. Het paradijselijke voorjaarsweer – zonnig, 27 à 30 graden – verhoogde de vakantievreugde.

Een van de leukste fietstochten was in de hoofdstad Pyongyang langs de Taedong rivier op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Overal langs de oever waren inwoners van de stad aan het barbecueën. Ik reed in een heerlijke walm van gebakken vis en geroosterd vlees. Overal klonk gelach. Onze groep trok veel bekijks en er werd volop vrolijk naar elkaar gezwaaid.

DPRK 2015 fietsrondreisDe fietsen werden vervoerd achterin de bus en overal waar de bus stopte, was het feest. Omdat er in het land weinig auto’s rondrijden, was het heerlijk karren in de gezonde buitenlucht. De gidsen en de chauffeur bekommerden zich niet alleen om ons welbevinden, maar ook om de rijwielen. Een terloopse, onschuldige opmerking van een van de deelnemers over de omstandigheid dat de fietsen “wat stoffig” waren na een fietstocht, was het startsein voor de zorgzame begeleiders om de fietsen een flinke poetsbeurt te geven. Zelfs de banden werden fanatiek schoongemaakt!

Juist door het fietsen heb ik veel van de Democratische Volksrepubliek Korea kunnen zien. En ja, dat ene advies over verkeersregels had ik in m’n oren geknoopt: Iedere keer als ik met de fiets afsloeg, gaf ik braaf richting aan.

 

Lees meer verhalen