De Kim Utopie

Een unieke tentoonstelling die je niet mag missen!

logo_large_01[1]Het Drents Museum

Steeds weer opnieuw weet het Drents Museum in Assen tentoonstellingen bij elkaar te krijgen die de reis vanuit Hilversum meer dan waard zijn. Eerder al hadden ze tentoonstellingen in het teken van het Terracotta Leger, de Chinese Gouden Eeuw, de Sovjet Mythe en de Dode Zee rollen, nu is een bijzondere collectie Noord-Koreaanse kunst te zien.

Hoe de kunst in Nederlands kwam

De kunst is bij elkaar verzameld door Willem van der Bijl, ook wel bekend als “de postzegelman“. Zoals dat bij zoveel mensen gaat die een eerste reis naar Noord-Korea hebben gemaakt, liet het land hem niet meer los. Hij begon postzegels te importeren en al snel ook kunst. Jarenlang reisde Willem naar Noord-Korea waar hij zijn lokale medewerkers stad en land liet afzoeken naar de mooiste sociaal-realistische kunstwerken. Ik ken Willem nu een aantal jaren en luister graag naar zijn verhalen. Er zijn weinig westerlingen die zo veel eerstehandskennis hebben over het land als hij.

Alleen de mooiste en interessantste werken

Er wordt veel verschillende kunst geproduceerd in Noord-Korea. Veel landschappen en natuur. Maar Willem was alleen geïnteresseerd in werken met mensen erop. De kwaliteit van de schilderkunst was daarin ook belangrijk, alleen de beste schilderijen nam hij mee.

De verzameling

Zo bouwde hij een verzameling uit van ongeveer 3500 Noord-Koreaanse kunstwerken. In 2014 verkocht Willem de werken aan zijn zakenpartner Ronald de Groen. Daarop heeft Ronald contact gezocht met het Drents Museum om deze bijzondere tentoonstelling mogelijk te maken.

De Kim Utopie

Gezamenlijk%20koken%20in%20Noord-KoreaDe tentoonstelling laat een selectie zien van de mooiste werken die ook inhoudelijk een interessant verhaal vertellen. Want ieder schilderij draagt een boodschap in zich.

In Noord-Korea dient kunst niet alleen het doel om schoonheid te bieden, maar ook om een ideaalbeeld te laten zien; een toekomstbeeld te schetsen dat inspireert. Zo zie je bijvoorbeeld vrolijke boeren en goedlachse fabrieksarbeiders, die geluk uitstralen in hun werk en in de wetenschap dat de leiders voor hen zorgen.

Barbaarse%20Amerikanen%20in%20Noord-Koreaans%20schilderijHeroïsche geschiedenis

Daarnaast laat de tentoonstelling zien dat ook het verleden geïdealiseerd en gevormd wordt. Je ziet bijvoorbeeld hoe tijdens de Koreaanse oorlog de bewoners van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul het Noord-Koreaanse leger in de stad onthaalde als bevrijders. En je ziet hoe Amerikanen worden geportretteerd als brute barbaren die probeerden om de trotse geest van het Koreaanse volk te knakken.

North Korean Perspectives

Naast de utopische schilderijen toont het museum ook een foto’s van Noord-Korea. Zij laten uiteraard een heel ander beeld zien dan de utopische wereld uit de schilderijen.

Bezoeken

We raden je van harte aan om de tentoonstelling te bezoeken. Voor veel mensen is Assen een eind reizen, maar dat is zeker de moeite waard! Je kunt de tentoonstelling bezoeken tot en met 30 augustus 2015.

Op zaterdag 25 april gaf ik een drukbezochte lezing in het Drents Museum. Wegens succes zijn er nog twee lezingen gepland.

Op zondag 14 juni en zondag 9 augustus geef ik om 13:00 uur gratis lezingen in het museum.

 

Lees meer verhalen