Noord-Korea en de belangrijkste feestdagen

Een reis naar Noord-Korea is altijd bijzonder. Maar je kunt je reis nog iets extra’s geven als je hem plant rond een nationale feestdag.

Wat kun je verwachten van feestdagen? En op welke data vinden ze plaats? Je leest het hier. Voor de data scroll je naar onderaan de pagina.

Noord-korea-middenklasse-ethiek-reizen-www.jouwnoordkoreareis.nl

Interactie met Noord-Koreanen

Tijdens nationale feestdagen vieren de meeste mensen een vrije dag. In de parken zul je veel mensen zien die bij elkaar komen om te barbecueën en met elkaar zingen en dansen. Er wordt graag een drankje bij gedronken. De sfeer is losjes en open; je hebt echt de kans om de interactie op te zoeken met de locals, iets wat normaal gesproken bijna niet mogelijk is.

Mass dance

jongens-en-meiden-in-prachtige-kleding-www.jouwnoordkoreareis.nl

Soms vinden er mass dance evenementen plaats tijdens feestdagen. Studenten komen dan bij elkaar op één van de pleinen om met elkaar te dansen. De jongens in pak en de meiden in vrolijk gekleurde jurken vormen een prachtig gezicht. Wie een beetje brutaal is en wel houdt van zwieren kan zich mengen tussen de studenten en meedoen.

Speciale voorstellingen

Tijdens nationale feestdagen krijg je vaak de kans om naar een speciale voorstelling te gaan. Zo worden er vaak concerten gegeven in het prestigieuze Moranbong theater, dat bovenop een heuvel ligt in het Moranbong park. Je krijgt hier meestal een zitplaats tussen de Noord-Koreanen.

Het concert wordt uitgevoerd door een groot orkest, compleet met percussie, blazers en strijkers en geleid door verschillende dirigenten. De muziek is klassiek, maar de composities zijn duidelijk Noord-Koreaans. De revolutionaire thema’s zijn goed te onderscheiden en ook de belichting van de fraaie houten wanden en plafonds dragen bij aan de Noord-Koreaanse sfeer.

acrobaten-www.jouwnoordkoreareis.nlEen bezoek aan een circusvoorstelling is ook vaak mogelijk op een feestdag. Westerse toeristen hebben aparte zitplaatsen en zitten dus niet tussen de Noord-Koreanen maar dat mag de pret niet drukken. Er zijn verschillende jongleer-acts en clown-acts. Hoogtepunt zijn de acrobatiekstunts en dan met name de luchtacrobatiek. Hiermee behoren de Noord-Koreanen tot de wereldtop.

Vuurwerk

Soms (je hebt de beste kans als er een jubileum te vieren is) wordt er een geweldige vuurwerkshow gegeven.

vuurwerkshow-ter-gelegenheid-van-jubileum-www.jouwnoordkoreareis.nl

In Noord-Korea weten ze wel hoe je zoiets aanpakt. Het is fenomenaal, maar pas op, je bent voor altijd verpest! Het gemeentevuurwerk in Nederland is nadat je een Noord-Koreaanse vuurwerkshow gezien hebt, nooit meer zo indrukwekkend als vroeger.

Militaire parades

Heel bijzonder is het als er een militaire parade plaatsvindt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vinden die parades niet elk jaar plaats. Het is dus heel speciaal als je het mee kunt maken.

De parade begint met een enorm spektakel op het Kim Il Sung plein. Als toerist kun je hier niet bij zijn, maar je kunt alles volgen op de televisie. Daarna trekken de soldaten die net hun strakke parade op het plein hebben uitgevoerd, in legertrucks door de straten van Pyongyang. Inwoners van Pyongyang staan aan de kant van de weg de soldaten toe te zwaaien. En hier kun je wel bij zijn!

opgetogen-militairen-www.jouwnoordkoreareis.nl

De sfeer is geweldig. Je hoeft echt geen liefhebber te zijn om hier van te kunnen genieten.

Een lijstje met de leukste feestdagen en evenementen

1 januari – Nieuwjaarsdag
8 januari – Verjaardag Kim Jong Un
Januari / februari – Nieuwjaarsdag volgens de maankalender
16 februari – Day of the Shining Star (Geboortedag van Kim Jong Il)
Begin april – Pyongyang marathon
15 april – Day of the Sun (Geboortedag Kim Il Sung )
25 april – Dag van de Oprichting van het Korea People’s Army
1 mei – Dag van de Arbeid
1 juni – International Children’s Day
27 juli – Victory Day (Dag van de Overwinning)
15 augustus – Liberation Day (Bevrijdingsdag)
9 september – Dag van de oprichting van de Staat
10 oktober – Dag van de Oprichting van de Partij

Lees meer verhalen