Fietsend door Noord-Korea

Mijn eerste indrukken van Noord-Korea per fiets

Wauw! Noord-Korea; nooit gedacht dat ik naar dit mysterieuze land zou morgen afreizen. En al helemaal niet dat ik sommige stukken per fiets zou afleggen.Bloemetje-leggen-Mansudae-Grand-Monument-www.jouwnoordkoreareis.nl
Met een klein groepje van 6 personen reisden we met een vlucht Air Koryo van Beijing naar Pyongyang. Een unieke eigenschap van deze groepsreis was dat het ook nog eens de eerste fietsreis was die door een Nederlandse reisorganisatie (Your Planet) is uitgevoerd en dat het ook voor de Noord-Koreaanse reisorganisatie op dat moment een nieuw fenomeen was.

Uiteraard startte de reis met onder andere een bloemetje leggen bij de standbeelden van de grote leiders bij het Mansudae Grand Monument, een bezoek aan het Grand People’s Study House en de Juchetoren.
De eerste avond mochten ook al vast kennis maken met ons eerste Noord-Koreaanse biertje in de Taedonggang Microbrewery. Een bar waar ze hun eigen bier brouwen.

Fietsreis-Noord-Korea-www.jouwchinareis.nlGrondig checken van de fietsen

Veiligheid is topprioriteit van je gidsen voor jou als toerist. Omdat de fietsen nieuw waren aangeschaft werd ons gevraagd diverse rondjes te rijden op de parkeerplaats van ons hotel in Pyongyang. Remmen werden getest, remblokjes versteld, waar nodig banden opgepompt, stuur en zadel aangepast. Na deze zeer uitvoerige check van de fietsen was het dan zo ver. Onze eerste echte fietsrit in Noord-Korea ging van start en wel in Pyongyang zelf.

4 km. fietsen door Kwangbok streetFietsen-in-Noord-Korea-wwwjouwnoordkoreareis.nl

Onder verkeerspolitie escorte (ja ja) en met onze bus naast ons startte we de route op de autoweg. Kwangbok Street is een enorm brede straat met een berm in het midden. Wij startte het fietsen dus rechts van de berm midden op de weg. Een bijzonder moment want daar te midden van de Noord-Koreanen (zij stonden dan weliswaar aan de andere kant van de straat, op het fietspad) gingen we ons ons eerste stuk fietsen. Uiteraard hadden we veel bekijks.

Ik voelde me op dat moment bevoorrecht dat ik dit bijzondere land per fiets mocht gaan trotseren. Dit rit door Kwangbok Street geeft je een indruk van het eigenlijk best wel moderne Pyongyang met haar imposante gebouwen. We eindigden tegenover het prachtige School Children’s Palace.

Tegenwoordig fiets je trouwens niet meer op de weg zelf maar echt op het fietspad tussen de Noord-Koreanen zelf. Nieuwsgierig hoe dit er uit ziet? Klik dan op onderstaand filmpje voor ene indruk.

 

In mijn volgende blog zal ik twee andere, mijn meest indrukwekkende fietstochten, door Noord-Korea belichten. De route door een National Park en de pittige maar o zo fantastische fietstocht richting de Ullim waterval…

Lees meer verhalen