Laten we het hebben over Noord-Korea

Geschreven door: Teng Teng Ong (stagiaire bij Your Planet)
Geplaatst op: 5 augustus 2014

우리가 조선에 대해 더 얘기해. (Laten we het hebben over Noord-Korea)

Verslag van een dagje Korea in Rotterdam

Teng Teng in Korea www.jouwnoordkoreareis.nlKorea in oorlog, dat was de naam van de tentoonstelling gehouden van 26 juni t/m 27 juli in het Las Palmas gebouw in Rotterdam.

Gedreven door mijn nieuwsgierigheid ben ik, Teng Teng studente Hoger Toerisme & Recreatie Management, naar Rotterdam gereisd om een aantal lezingen bij te wonen.

De lezingen van professor Koen de Ceuster, consultant Paul Tjia en onze Noord-Korea Reisspecialiste Leonieke Glasbergen van Your Planet, zorgden ervoor dat mijn beeld van Noord- en Zuid-Korea totaal veranderde.

De tentoonstelling gaf, door middel van verschillende foto’s en voorwerpen, een beeld weer van de oorlog die ertoe leidde dat er nu nog steeds twee Korea’s zijn. Prachtige beelden zoals een documentaire over Zuid-Korea waarbij je feestende mensen en de prachtige paleizen ziet. Maar ook uiteraard naargeestige foto’s van gehavende Koreanen en militairen van allerlei komaf.

Ook waren er indrukwekkende propagandaposters en een echte ambulancewagen. Centraal stonden vier video-interviews met Nederlandse veteranen over hun belevenis en herinneringen aan de oorlog. Wat mij nogal was bijgebleven was het feit dat geen van hen enig idee had waar of wat Korea was toen ze werden uitgezonden.

Dat is toch een gek idee? Dat je gestuurd wordt naar een land waarvan je niets af weet, niet eens de ligging.

Lezing Koen de Ceuster www.jouwnoordkoreareis.nlGeschiedenisles

Ik vond de lezing van professor Koen de Ceuster zeer informatief. Ik ben nu meer op de hoogte van de factoren die hebben geleid tot de Koreaanse Oorlog.

Denk aan een leuke en interessante geschiedenisles, waarbij je eigenlijk meer wilt weten en niet wilt dat de tijd voorbij is. Hij vertelde welke factoren hebben geleid tot de Koreaoorlog en de gevolgen hiervan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende partijen die het beste voor hebben met het land, maar ieder een ander beeld hebben van hoe dat te bereiken.

Ook niet onbelangrijk is het feit dat Korea, met het einde van de Tweede Wereldoorlog, bevrijd was van de heerschappij van Japan. Na de Japanse bezetting werd het schiereiland in 1945 door de Sovjet-Unie en de Amerikanen opgesplitst bij de 38ste breedtegraad.

Zuid-Korea richtte als eerste een staat op, kort daarop volgde Noord-Korea. Op dat moment hadden we een schiereiland met twee staten opgesplitst bij de 38ste breedtegraad, ieder met een andere bestuursvorm. Een oorlog was eigenlijk onvermijdelijk. Die oorlog kwam er uiteindelijk op 25 juni 1950, toen het noorden (onder leiding van Kim Il Sung) het zuiden binnenviel.

Vooral voor mij was het meest interessant om het verhaal over beide Korea’s van een neutrale partij te horen. Ik ben zelf namelijk acht maanden in Zuid-Korea geweest voor mijn studie. Behalve de Koreaanse taal leren had ik uiteraard ook les in de geschiedenis van Korea. Maar mijn docenten waren wel van Amerikaans en Zuid-Koreaanse afkomst, dus hoe objectief of subjectief zij waren is natuurlijk maar de vraag.

Als Westerling les krijgen in Zuid-Korea

Kaart Korea www.jouwnoordkoreareis.nlEen klein tipje van de sluier, de meeste materialen en boeken die wij tijdens de les gebruikten waren gepubliceerd door Zuid-Koreaanse auteurs (sommige in samenwerking met Amerikaanse auteurs). Een interessante ontdekking is het feit dat Koen de Ceuster ons leerde dat zowel Noord- als Zuid-Korea hun geschiedenisboeken hebben aangepast, zodat er alleen maar heldhaftige verhalen in te vinden zijn.

Tijdens mijn verblijf in Zuid-Korea kreeg ik de geschiedenis voorgeschoteld zoals die in hun Zuid-Koreaanse geschiedenisboeken stonden. Een voorbeeld is dat voor en tijdens de Koreaoorlog de Zuid-Koreaanse overheid bedacht dat een bepaald percentage van de eigen bevolking communist zou zijn. Dit leidde tot een bepaald percentage aan mensen in dorpen en steden die opgepakt en executeert werden.

Oké, dit was mij nooit verteld. Dit leerde ik tijdens de lezing van Koen de Ceuster. Ik begon me wel af te vragen wat ik dan daadwerkelijk geleerd had in Zuid-Korea. Maar het blijkt dus maar dat de Koreaanse geschiedenis op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden en dat je niet altijd van alles te horen krijgt of het de juiste versie is.

Time to talk business

Zijn er zakelijk kansen in Noord-Korea? Ja, die zijn er. Paul Tjia vertelde ons over de zakelijke kansen in Noord-Korea. Het blijkt maar dat Noord-Korea minder onontwikkeld is als dat we zouden denken. De Noord-Koreanen zijn volop bezig met import en export, zoals kledingstukken.

Wie weet dragen jij en ik nu wel een kledingstuk dat deels in Noord-Korea is geproduceerd? Maar dan staat er bijvoorbeeld wel ‘made in China’ en niet ‘made in North-Korea’ op de label. Dit zou waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat alleen een deel van het kledingstuk door Noord-Korea werd geproduceerd en de rest door China. Ook voor andere industrieën is Noord-Korea interessant, want ze beschikken blijkbaar over een groot aantal hoogopgeleide arbeidskrachten, van IT tot toerisme.

Open of gesloten land?

Lezing van Leonieke www.jouwnoordkoreareis.nl

Dit brengt me bij Leonieke Glasbergen, oprichtster van Your Planet. Your Planet organiseert al jaren reizen naar unieke bestemmingen, waaronder Noord-Korea.

Tevens waren zij de eerste die in 2013 met de trein van Vladivostok (Rusland) naar Chongjin (Noord-Korea) reisden. Voorheen was deze route ten strengste verboden voor toeristen!

Ook dit jaar had Your Planet een primeur met de eerste fietsreis in Noord-Korea. Het is duidelijk dat Noord-Korea zich steeds verder, beetje bij beetje, openstelt voor buitenlandse samenwerkingen.

Vooral voor reizigers is dit zeer interessant, want wie wilt er nou niet een kijkje achter de schermen nemen in Noord-Korea? Is het land werkelijk zoals het in de media wordt neergezet? Of is het allemaal toch net anders als dat we ons voorstellen? Het is niet mogelijk om antwoorden te vinden op zulke vragen in je woonkamer of je lokale bibliotheek, maar wel tijdens een reis naar Noord-Korea.

Time to travel

Dit jaar biedt Your Planet weer prachtige reizen naar Noord-Korea zoals de Pioniersreis in augustus/september en een Fietsreis in september. Ook volgend jaar staan er weer nieuwe reizen op het programma.

Zo kun je bijvoorbeeld volgend jaar mee naar Noord-Korea om mee te doen met de marathon van Pyongyang. Of reis naar Noord-Korea om te skiën. Beeld je dat eens in, in plaats van skiën in de Alpen, ben je aan het skiën in Noord-Korea!

Borrel www.jouwnoordkoreareis.nlNa afloop van de lezingen was er een borrel en kon ik alles even op me in laten werken. Al jaren heb ik de wens om naar Korea te reizen en die wens heb ik nu al voor 50 procent voltooid door mijn acht maanden verblijf in Zuid-Korea. Na zo een dagje Korea is die wens alleen maar meer gaan groeien en ben ik nog meer vastberaden om naar Noord-Korea te gaan. Het liefst al volgend jaar, misschien als een afstudeer-cadeautje voor mezelf?

이 블로그를 읽어 주셔서 감사합니다. (Bedankt voor het lezen van dit blog)

Wil jij meer weten over Noord-Korea? Of heb je vragen over een reis naar Noord-Korea? Vraag dan een gratis startgids aan, met antwoorden op de 12 meest gestelde reisvragen! Hou onze Noord-Korea site in de gaten voor nieuws over de nieuwe reizen of lees meer over onze rondreizen naar Noord-Korea!

Lees meer verhalen