Een bijzondere dag op zomaar een weg in Noord-Korea

Geschreven door: Leonieke Glasbergen
Datum: 18 maart 2014

Fietsen in Noord-Korea

Your Planet is de eerste reisorganisatie in Europa die een fietsreis door Noord-Korea heeft georganiseerd. We zijn er best een beetje trots op dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Want hiermee zijn we er in geslaagd om voor onze reizigers weer een geheel nieuwe Noord-Korea ervaring mogelijk te maken.

Onze reizigers fietsen op fonkelnieuwe, ingevlogen mountainbikes. Uitzonderlijk is dat er routes zijn opengesteld waar nooit eerder toeristen zijn geweest.

Hoe bijzonder dat is, fietsen in Noord-Korea? Your Planet oprichter Leonieke Glasbergen schreef er een korte, verhalende impressie over:

Wat als je een Noord-Koreaanse boer bent?

Vrouw met kind in Noord-Korea www.jouwnoordkoreareis.nlLangs de weg in Chonnae county, ben je lopend op weg naar een veld van de coöperatieve boerderij dat die dag in de planning staat om bewerkt te worden. Op de weg valt er buiten de gebruikelijke voetgangers en fietsers weinig verkeer te bekennen. Eigenlijk is deze weg altijd rustig, net zoals het tempo van het leven hier.

Iedereen die hier woont kent elkaar. Je wordt geboren op de coöperatieve boerderij en je groeit er op om ook boer te worden. Het leven voltrekt zich in cycli, met de jaargetijden. Binnen die cycli lijken de dagen veel op elkaar.

Via de radio hoor je wat er speelt in Pyongyang, de machtige hoofdstad waar het leven spannender is. Op jouw boerderij zijn er maar een handjevol mensen die er ooit geweest zijn. Je hoopt dat je ook ooit een keer in het echt de pracht en praal van Pyongyang zelf kunt zien.

Van het buitenland weet je niet veel. Als er nieuws gemeld wordt dan is het meestal niet positief. Er wordt je vertelt dat andere landen erop uit zijn om Noord-Korea te vernietigen. Tijdens de Koreaanse oorlog, begin jaren ’50, richtten de Amerikanen en de VN een waar bloedbad aan in Noord-Korea, dat weet iedereen. Zou dat weer kunnen gebeuren?

In de volksmond worden westerlingen “rondogen” genoemd, niet bepaald een flatteuze betiteling. Je hebt zelf nog nooit een buitenlander gezien. Het is nauwelijks voor te stellen dat er buitenlanders bij jou op de stoep zouden staan.

Terwijl je naar de akker loopt, groet je je buurvrouw die je met de fiets inhaalt. Je hoeft nog maar een halve kilometer. Het is nu nog fris maar weldra zal de zon sterker worden. Ja, dit wordt een dag als alle andere.

Wat als je een fietsende reiziger bent in Noord-Korea?

Het enthousiasme is groot bij de reizigers. Vandaag reed je met de bus al langs het gebied Chonnae county, waar je morgen een fietstocht van 35 kilometer doorheen zult maken. Vanuit de bus zag je al dat de weg waar je gaat fietsen tussen kleine heuvels slingert, en wordt omgeven door boerenland.

Toen je begin deze week met het vliegtuig landde in Pyongyang voelde je je nog zenuwachtig over hoe het zou worden. Wie stapt er nou in een vliegtuig naar “de as van het kwaad”? Zou het allemaal wel goed gaan bij de douane?

Wat een heerlijke spanning toen je het vliegtuig uitstapte. Wow, je bent in Noord-Korea! Het passeren van de douane ging veel soepeler dan je je had voorgesteld. En toen de rit naar het hotel. In de bus had iedereen een plekje aan het raam. Gebiologeerd keek je de hele rit naar buiten, niets wilde je missen.

Inmiddels heb je al in Pyongyang gefietst. Wát een ervaring was dat. Je deelde het fietspad samen met Noord-Koreaanse fietsers. Sommigen deden net alsof ze je niet zagen. Terwijl andere mensen vriendelijk naar je lachten. Weer anderen zwaaiden uitbundig. Toen je terugzwaaide giebelden ze verlegen met elkaar.

Morgen maak je een fietsrit door Chonnae county. Samen met de andere deelnemers aan deze reis zijn jullie de eerste westerlingen die op deze weg komen. De Noord-Koreanen die deze weg dagelijks gebruiken weten het nog niet, maar morgen zullen ze iets uitzonderlijks meemaken. Morgen fietsen er “rondogen” over hun weg.

 

Lees meer verhalen