Nieuwe reisroute naar Noord-Korea geopend door Nederlandse toeristen

Nieuwe reisroute naar Noord-Korea geopend door Your Planet Pioniersreis!

Deze maand reisde een Nederlands gezelschap van zeventien   Grensbrug Rusland Noord-Korea www.jouwnoordkoreareis.nlreizigers naar Noord-Korea via een tot dan toe voor toeristen gesloten route. Met toestemming van het Noord-Koreaanse Ministerie van Spoorwegen en het Ministerie van Toerisme reisde de groep per trein van Rusland naar Noord-Korea.
 
Dit was de eerste keer dat een westerse groepsreis met toestemming via deze route het land binnenreisde. De reis werd georganiseerd en begeleid door onze eigen Leonieke Glasbergen, oprichter van reisorganisatie Your Planet.

9 Kilometer

De grens tussen Noord-Korea en Rusland is slechts negen kilometer lang. 2. Grensovergang met wachttorens www.jouwnoordkoreareis.nlEr is een treinverbinding tussen de Russische grensplaats Khasan en het Noord-Koreaanse Tumangang, waarover zeven keer per maand een treindienst onderhouden wordt.

Toestemming

De reis kwam tot stand na een meer dan anderhalf jaar lange voorbereiding. “Het was niet gemakkelijk om de Noord-Koreanen ervan te overtuigen om deze route voor ons te openen” zegt Leonieke. “Er is maanden over onderhandeld voordat we toestemming kregen”.

5. In Noord-Korea www.jouwnoordkoreareis.nlGeen toeristen

Tot aan de Noord-Koreaanse stad Chongjin reisde het gezelschap in de trein zonder de gebruikelijke begeleiding van door overheidswege aangestelde gidsen. “Buiten onze groep om werd de trein alleen gebruikt door Noord-Koreanen” vertelt Leonieke. “Aan boord waren Noord-Koreaanse handelaren en arbeiders die terugkeerden van een werkperiode in Rusland. Voor het reisgezelschap was het mogelijk om contact met hen te maken. Op normale toeristische reizen in Noord-Korea is dergelijk contact ondenkbaar”.

Wisselen van de wielen

“De grensovergang zelf was zeer interessant om mee te maken”, aldus Leonieke. “In Tumangang, de Noord-Koreaanse grensplaats, werd de wagon voorzien van een ander wielenstel. In Rusland rijden treinen op breedspoor, terwijl Noord-Korea gebruik maakt van normaalspoor. De paspoort- en bagagecontrole nam ettelijke uren in beslag. De groep heeft een unieke inkijk gekregen in hoe de grensformaliteiten verlopen in dit afgelegen deel van het land”.

Land van de revolutie

De Nederlandse groep was de eerste westerse groepsreis die de treinrit van Tumangang naar Chongjin heeft gemaakt. “De fraaie omgeving maakte de reis ook interessant. We reden door bergachtig landschap en langs de prachtige kustlijn. We zagen hoe ieder mogelijk stukje grond verbouwd werd met landbouwgewassen. Onderweg passeerden we diverse stations waar portretten van Kim Il Sung en Kim Jong Il hingen. In dorpen en op stations hingen plakkaten met revolutionaire leuzen”.

In 2014

Nu deze reis met succes is uitgevoerd verwachten we volgend jaar weer toestemming te krijgen voor een groepsreis die de reis per trein van Rusland naar Noord-Korea zal kunnen maken.

Heb je interesse om volgend jaar ook mee te gaan?
Schrijf je dan in voor de speciale nieuwsbrief over Pioniersreis 2014.

Ander nieuws

Lees meer verhalen