Reisverslag rondreis Noord-Korea: Ruud en Rien

Reisperiode: september 2010
Jouw Noord-Korea reizigers: Ruud en Rien
Vakantiebestemming: Noord-Korea en China
Reisduur: 5 dagen


Als onderdeel van onze 21-daagse reis door China hadden we de bouwsteen Noord-Korea toegevoegd. In totaal waren we 5 dagen in dit gesloten, maar bijzondere land.

Dag 1:

www.jouwnoordkoreareis.nl-reisverslag-ruud-rien-2010Met een IL-62 van Air Koryo vertrokken we van Beijing naar Pyongyang, een vlucht van ongeveer 1,5 uur. Tijdens de vlucht kregen we een maaltijd en de benodigde immigratie- en douane formulieren uitgedeeld. Bij aankomst keek de Grote Leider ons lachend toe.

De immigratie ging verrassend snel, wel lang moeten wachten op de bagage. Tijdens het wachten maakten we kennis met een van onze gidsen. De douane had wat meer tijd nodig; koffers worden gescand, alle literatuur dat je bij je hebt wordt bekeken, en tot slot werd de mobiele telefoon ingenomen en verzegeld.

De telefoon en paspoort kregen we bij het verlaten van het land terug.

www.jouwnoordkoreareis.nl-reisverslag-ruud-rien-2010-2In avondspits naar ons hotel gelegen op een eiland midden in de rivier. De avondspits in Pyongyang betekend dat er wat meer auto’s op de weg zijn dan overdag, nog niet erg veel, en dat veel Koreanen staan te wachten op de bus of lopend naar huis onderweg zijn. De hotelkamer was prima, met tv (Korea tv, BBC, China). Sanitair was oké; handdoeken waren klein en dun.

Gelijk de eerste avond naar de Arirang show in het May Day Stadium. Aan deze show doen 100.000 mensen mee. Veel dans, acrobatiek en zang. Kijk op YouTube voor filmpjes hier over want het is niet te beschrijven.

Terug in het hotel begonnen we aan het diner. Het werd geserveerd in een grote zaal voor meer dan 200 personen, waar wij met z’n tweeën in zaten; erg gezellig.

Dag 2:

Eerst een bezoek aan de Arc de Triomphe, welke groter is dan die in Parijs. Daarna een ritje met de Metro, de perrons liggen 100 meter onder het straatniveau. De twee stations die wij hebben gezien waren weldadig ingericht. Hierna weer per bus op weg naar het Grand People’s Study House, een gigantisch gebouw in het midden van Pyongyang. Hier kunnen de Koreanen boeken lezen, taal cursussen volgen en muziek luisteren. Wij konden zowaar een Duitse les bezoeken en even gezellig met de cursisten in het Duits praten. De muziekbibliotheek bezocht en daar kregen we op een cassettebandje Bonnie StClair te horen met “Dr. Benard”! Ze zitten daar met smart te wachten op een CD met hedendaagse Nederlandstalige muziek.

Na de Juche toren een bezoek aan het huisje waar Kim Il Sung heeft gewoond. ‘s Middags over de snelweg naar Nampo. Dat Koreanen niet vrij kunnen reizen bleek uit het feit dat regelmatig de auto werd aangehouden voor een controle van de (reis)papieren. Bij Nampo ligt een soort afsluitdijk met een groot sluizen complex. Terug in hotel stelde onze gidsen voor om ‘s avonds naar de kermis te gaan. Dat wilde wij natuurlijk wel. De nieuwste attracties uit Italië stonden er. Natuurlijk ook in een aantal attracties gezeten, was een hele bijzondere ervaring.

Dag 3:

www.jouwnoordkoreareis.nl-reisverslag-ruud-rien-2010-3De dag begint met een bezoek aan het enorme bronzen beeld van Kim Il Sung, het bosje bloemen dat we hebben gekocht leggen we neer bij het standbeeld en maken een buiging voor de Grote Leider. Hierna reizen we af naar de heilige Mount Myohyang, gelegen ten noorden van de stad en ongeveer 2 uur rijden over een niet al te beste lege snelweg. In het, op de berg gelegen, International Friendship Building worden alle cadeaus bewaard die aan de Leiders zijn geschonken door bevriende landen en organisaties; jachtgeweren, treinstellen, tijgervellen en zelfs een Delfts blauw bordje geschonken door de toenmalige Communistische Partij Nederland. Na de lunch brengen we een bezoek aan de Bohyon Tempel. Hoewel het land nu atheïstisch is, had het vroeger een rijke boeddhistische cultuur.

Terug in Pyongyang brengen we een bezoek aan het Victorious Fatherland Liberation War Museum, een naargeestig gebouw, waar we alleen in rondliepen. Hier heeft men het overtuigende bewijs dat de bezetter (USA) van Zuid-Korea de Koreaanse oorlog was begonnen. In beslag genomen tanks en vliegtuigen zijn de trofeeën van deze oorlog. ‘s Avonds gegeten in de restaurant straat van Pyongyang; alle restaurants waren leeg! Wij aten in een ‘Westers’ restaurant en kregen een klein stukje pizza bij het eten.

Dag 4:

www.jouwnoordkoreareis.nl-reisverslag-ruud-rien-2010-4Op weg naar het zuiden, richting Pamunjom. Na onderweg vier roadblocks gepasseerd te zijn kwamen we aan bij de demarcatielijn (DMZ DeMilitarized Zone) tussen Noord- en Zuid- Korea. Hier is de hal waar de wapenstilstand in de jaren vijftig is getekend en de bekende blauwe huisje die op de grens staan. Indrukwekkend om daar te staan, op deze zwaar bewaakte grens.Na een bezoek aan het Koryo History Museum in Kaesong op weg naar een modelboerderij. In een hal kregen we veel foto’s te zien van de vele bezoeken van de Grote en Geliefde Leiders, de stoelen waarop ze gezeten hadden en de rijstaren die ze hadden vastgehouden.

Dag 5:

Eerst nog een bezoek aan het grote Kim Il Jung plein in de stad. Hier werd om 9:00 uur al door tienduizenden mensen geoefend voor de Nationale Feestdag van 10 oktober. Daarna naar het station. Onze trein, nummer vijf, naar China vertrok om 10:10 uur. Niet veel harder dan 50km/h reden we door het Noord-Koreaanse landschap, af en toe stoppend op een station. Tegen 15:30 uur kwamen we aan in Sinuiju, de grens. De Koreaanse grensformaliteiten nemen twee uur in beslag.

www.jouwnoordkoreareis.nl-reisverslag-ruud-rien-2010-6Nadat de drie doorgaande rijtuigen naar China waren afgekoppeld, reden we de Yalu grensrivier over naar Dandong, China. Een miljoenenstad vol met wolkenkrabbers en neonverlichting; wat een verschil met Noord-Korea. Hier ook nog eens 2 uur wachten, waarna onze rijtuigen gekoppeld werden aan een sneltrein naar Beijing. Wij gingen niet verder mee dan Shenyang, waar we tegen 22 uur aankwamen.
De reis door China en Noord Korea is vlekkeloos verlopen. De hotels waren prima,de lokale gidsen in China geweldig aardig. Het vervoer was goed geregeld.

Your Planet; jullie hebben alles goed verzorgd. Onze dank hiervoor.

terug naar reisverslagen

 

Lees meer verhalen